Dosarul deschis după ce AUR a minimizat Holocaustul, clasat de Parchetul General
Parchetul General a clasat dosarul în care s-au efectuat cercetări in rem în legătură cu afirmația AUR prin care se minimaliza Holocaustul, informează Agerpres.
După patru luni de cercetări, Parchetul General a închis acest dosar, pe motiv că "fapta nu există".
"Cu referire la solicitarea adresată instituției noastre, vă comunicăm că, în dosarul care face obiectul cererii dumneavoastră, prin Ordonanța din 18 aprilie 2022, a fost dispusă soluția clasării în considerarea faptelor, respectiv in rem, sub aspectul infracțiunii prev. de art.6 alin.1 din OUG nr. 31/2002, constatându-se incidența cazului care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale prevăzut la art.16 alin.1 lit.a) Cod de procedură penală (fapta nu există)", se arată într-un răspuns al Parchetului General la solicitarea Agerpres.
Pe 6 ianuarie, Parchetul General s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal în legătură cu un comunicat de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat 'Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!', în care au fost efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta - minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia.Art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002 prevede: "Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Pe 3 ianuarie, Alianța pentru Unirea Românilor a transmis un comunicat de presă în care solicita ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, includerea Limbii Române, a Istoriei și a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza concursuri naționale (olimpiade) în anul școlar 2021 - 2022 și în anii care vor urma.
De asemenea, AUR susținea că, în ultimii ani, se constată o "acțiune sistematică de subminare" a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de materii a unor "teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională".
Ulterior, pe 4 ianuarie, ambasadorul Israelului la București, David Saranga, a condamnat vehement "atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o 'temă minoră' de abordat în sistemul educațional din România".
Comentarii