Procesul fostului ministru al Turismului, al fiicei fostului președinte și al patronului evz.ro nu va mai avea loc la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii au stabilit că dosarul este de competența Curții de Apel București.

Dosarul ce privește finanțarea campaniei electorale din 2009 a fostului președinte Traian Băsescu va fi judecat în primă înstanță la Curtea de Apel București, după ce Înalta Curte de Casație a constatat că nu există inculpați cu calitate specială de compentența celei mai mari instanțe din România.

Dosarul urmează să fie trimis către CAB, unde va fi repartizat aleatoriu unui complet de judecători.

Procesul s-ar putea desfășura la Înalta Curte de Casație și Justiție doar în faza de apel, în cazul în care inculpații sau DNA nu vor fi de acord cu soluția judecătorilor de la Curtea de Apel București.

DNA a trimis-o în judecată pe Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, pe care o acuză de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. În același dosar, procurorii au trimis-o în judecată și pe Elena Udrea, apropiată a lui Traian Băsescu și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru instigare la luare de mită (2 fapte), spălare de bani.

Și Dan Andronic, patronul publicației EVZ, va răspunde în fața judecătorilor la acuzațiile de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar se apropie de două milioane de lei. 

Conform procurorilor, în cursul anului 2009, „în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.

DNA susține că Elena Udrea era omul de legătură dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campania electorală a lui Traian Băsescu. De altfel, Udrea conducea staff-ul de campanie informal și, „din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”.

Banii proveniți din infracțiuni erau disimulați prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

„Concret, în perioada octombrie – noiembrie 2009, inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, l-a determinat pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului, să ceară și să primească suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societăți comerciale (om de afaceri), în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare (în valoare de aproape 50 de milioane de euro, încheiate cu autorități locale finanțate de Ministerul Turismului)”, mai spun procurorii.

Elena Udrea i-a spus lui Gheorghe Nastasia suma și persoana de la care urma să ceară banii.Banii au fost virați de respectivul om de afaceri în perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009. Cei aproape 920.000 de lei au fost acoperiți de un contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.

„În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală”, explică procurorii.

Aceeași rețetă aplicată și la Tulcea

În același mod și în aceeași perioadă, Elena Udrea l-a determinat pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea să ceară de la reprezentantul unei firme peste 690.000 de lei, condiționând cu buna derulare a unor contracte și efectuarea la timp a plăților.

Cum și-a finanțat Ioana Băsescu și iubitul ei o vacanță în Cuba de 100.000 de lei

Procurorii spun că și Ioana Băsescu s-a implicat în colectarea ilegală de fonduri pentru campania electorală a tatălui său.

„În luna decembrie 2009, Ioana Băsescu, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-a cerut lui Silviu Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an. În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de Silviu Wagner a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Băsescu care a și intermediat încheierea tranzacției”, susține DNA.

Până la urmă, Wagner a achitat doar 119.000 lei, iar diferența de 300.000 lei a fost anulată pentru că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.Procurorii spun că banii au ajuns în cele din urmă în contul concubinului ei, Mario Giovanni Francesco, și s-au distrat apoi amândoi într-o excursie în Cuba.

De altfel, Mario Francesco a desfășurat mai multe activități comerciale, dar taxele și impozitele (peste 735.000 de lei) aferente nu ar mai fi ajuns la stat.Procurorii spun că, la instigarea Ioanei Băsescu, banii pe care Mario Francesco nu i-a mai dat statului au fost folosiți pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României.

„Transferurile au fost intermediate de către Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana, care i-au comunicat lui Francesco Giovanni – Mario datele societăților către care urmau să fie efectuate plățile”.

Martor în acest dosar, Dan Andronic a ajuns să fie inculpat după ce ar fi făcut mai multe afirmații nereale legate de dosar, „prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana”, spune DNA.

Andronic a afirmat că aproape 670.000 de lei primită de la firmele lui Mario Francesco „reprezintă prețul unor servicii de consultanță fără legătură cu campania electorală, că aceste servicii nu s-au mai prestat, dar că nu a putut restitui sumele încasate deoarece nu a reușit să îl mai contacteze pe Francesco Giovanni – Mario”.

Tot Andronic a spus că Udrea și Ioana Băsescu nu au avut nicio implicare în realizarea acestor plăți și că, pe parcursul cercetărilor, nu a avut nicio discuție cu acestea.

„Din probele administrate rezultă însă că cele două contracte au un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea lui Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana pentru plata serviciilor de consultanță politică prestate candidatului de către Andronic Dan Cătălin și de o societate străină, iar după declanșarea cercetărilor Andronic Dan Cătălin a transmis copia unui contract către Băsescu Ioana, prin intermediul lui Udrea Elena Gabriela, pentru a fi folosit în fața autorităților”.

Procurorii mai spun că firmele administrate de Francesco nu aveau angajați, cifra de afaceri și obiectul de activitate nu implicau achiziția de servicii de consultanță, iar asociații și administratorul nu îl cunoșteau pe Andronic. O parte din bani a ajuns la firma străină drept comision de succes pentru câștigarea alegerilor.