Procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de corupție în legătură cu contractul de securizare a frontierelor României, cunoscut ca „Dosarul EADS”, au închis cercetările, în lipsa unor probe care să ducă la inculparea cuiva.

„Dosarul a fost închis în 29 septembrie. Documentul de clasare a dosarului nu este public. Cercetările au fost oprite din cauză că presupusele fapte de corupție nu au putut fi dovedite, nu au fost găsite suficiente probe pentru aputea pune vreo persoană sub acuzare”, a declarat, luni, Hildegard Baeumler-Hoesl, șefa procurorilor specializați în investigații economice din landul Bavaria.

Întrebată despre cooperarea cu autoritățile judiciare române în acest dosar, Baeumler-Hoesl a declarat că, în ciuda sprijinului primit în anchetă de la procurorii români, probele adunate tot nu au fost suficiente pentru a acuza pe cineva.

„Au fost patru persoane investigate în acest dosar, acum cazul este oficial clasat. Legea germană prevede că, odată cu apariția de noi probe, el poate fi redeschis oricând până la momentul la care se împlinesc cinci ani de la momentul presupusei fapte de corupție, dar acum cazul este oficial închis”, a completat procurorul-șef.

În luna mai a acestui an, deci cu doar patru luni înainte ca procurorii germani să oprească cercetările și să claseze ancheta, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, declara, într-un interviu pentru ziare.com, că procurorii germani și cei români au semnat un parteneriat pentru a colabora în această anchetă.

„De curând, am semnat un acord pentru înființarea unei echipe comune de anchetă cu Parchetul din Germania. Deci vom avea un schimb de informații și cu colegii din Germania. Să sperăm că vom avea un răspuns cât de curând și în acest dosar”, spunea atunci Kovesi.

Întrebată despre stadiul anchetei în dosarul EADS, Kovesi arăta că sunt investigate fapte de abuz în serviciu, de dare și luare de mită.

„Nu s-au făcut inculpări până acum. E un dosar complex, cu multe activități care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioadă mare de timp, sunt sute de funcționari implicați”, mai spunea procurorul-șef al DNA.

Pe de altă parte, aceasta se plângea de faptul că procurorul de caz are un număr extrem de mare de dosare, motiv pentru care ancheta nu merge suficient de repede.

„Procurorul care are această investigație are peste o sută de dosare, o parte din Microsoft precum și alte dosare deja cunoscute publicului, complexe. Pentru că nu avem toate resursele în acest moment, investigațiile merg mai încet. Este greu să îi ceri unui procuror cu 120 de dosare să lucreze ritmic în toate. Microsoft și EADS sunt priorități, dar e un singur procuror. Am încercat să suplinim procurorul prin atribuirea unui număr mai mare de polițiști”, explica atunci Kovesi.

Background 

Investigația procurorilor germani a durat mai mulți ani și a vizat contractele EADS (în prezent denumită Airbus) privind modernizarea frontierelor din România și Arabia Saudită.

În toamna anului 2014, procurorii din Munchen au făcut ample percheziții la sediul central al companiei Airbus Group din Ottobrunn, dar și la sediile unor filiale și la locuințele unor manageri ai companiei.

Procurorii au investigat patru manageri ai companiei, acuzați că ar fi dat mită în valoare de câteva milioane de euro pentru a obține contractele de miliarde de euro pentru securizarea frontierelor României și Arabiei Saudite, scrie Die Welt.

Procurorii au acuzat o mită în valoare de 13 milioane de euro pentru contractul cu Riadul, obținut în 2009. Contractul, de circa două miliarde de euro, prevedea furnizarea de grilaje de protecție și tehnică de supraveghere ultramodernă pentru frontiera Arabiei Saudite.

În cazul României era vorba de un contract din 2004. Contractul, în valoare de un miliard de euro, a vizat securizarea granițelor României, condiție obligatorie pentru aderarea la UE, în 2007.

(A contribuit Cătălina Mihai, jurnalist EurActiv.ro)