Remus Truică a fost condamnat definitiv joi de ÎCCJ la șapte ani închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prințul Paul al României a primit o pedeapsă de 3 ani și patru luni de închisoare.

În același dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz au fost condamnați la câte cinci ani închisoare cu executare, relatează Agerpres.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional organizat, el fiind obligat să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistență Integrată București sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3.

Apostol Mușat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, acceași pedeapsă primind și Nicolae Jecu, fost prefect al județului Ilfov.

UPDATE: Paul Philippe al României va fi dat în urmărire internațională, în condițiile în care nu a fost găsit acasă de către polițiștii care au mers să îl ridice pentru a fi încarcerat, a anunțat Poliția Capitalei. Remus Truică a fost ridicat de polițiști de la locuința sa.

Instanța supremă a admis acțiunea civilă formulată de Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov și a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul reintegrării terenului în suprafață de 170.924 mp în proprietatea publică a statului, urmând ca partea civilă, în calitate de reprezentant al statului român, să întreprindă toate demersurile necesare în acest sens.

De asemenea, a fost admisă acțiunea civilă formulată de Romsilva și s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul reintegrării mai multor terenuri din Snagov.

Inculpații trebuie să plătească în solidar către Romsilva suma de 1.019.285 euro, cu titlu de despăgubiri civile materiale.

Pedepsele date de Instanța supremă sunt mai mari decât cele aplicate în iunie 2019 de instanța de fond - Curtea de Apel Brașov. Truică primise 4 ani cu executare, Paul al României - 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic și cei trei israelieni fuseseră achitați.

Remus Truică a fost trimis în judecată de DNA pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită; iar prințul Paul pentru cumpărare de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată.

Acuzațiile vizează infracțiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obținerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prințul Paul.

Conform DNA, Paul Philippe Al României a cumpărat influența pe care Truică o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți.

Pe de altă parte, Truică a prezentat 'afacerea' unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philippe Al României le revendica în mod nelegal.

La acest grup, au aderat și alte persoane, printre care și jurnalistul Dan Andronic.