Omul de afaceri care deține Mediafax, Adrian Sârbu, a fost trimis în judecată pentru neplata dărilor către stat și pentru delapidarea instituției media. Alte nouă persoane vor fi judecate în acest dosar.

Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost trimis în judecată de procurori pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și  spălare de bani. Și compania Mediafax Group SA va fi judecată pentru evaziune fiscal.

Tot în acest dosar mai sunt judecați Roxana Dorina Grigoruță (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Noaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Orlando Nicoară (fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), Sorin Dinu (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA și SC Mediafax Group SA), Daniela Reghina Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL).

Procurorii i-au mai trimis în judecată și pe Gheorghe Grădinaru (director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA), dar și doi avocați: Liana Petrovici și Dragoș Chiș.

Conform procurorilor, „în perioada 2006 - 2014, în cadrul societăților din grupul Mediafax, deținute direct sau indirect de inculpatul Sârbu Adrian, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale parțial în baza unui contract de muncă, și parțial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor,  acesta constituind eșafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat”.

Procurorii susțin că în cadrul acestui sistem, utilizat inițial în cadrul societății Publimedia International SA și continuat în cadrul societății Mediafax Group SA (ce a preluat activitatea Publimedia International SA), ce a fost extins și la societățile Mediafax SA și Apropo Media SRL, rolul avocatului Dragoș Chiș ar fi fost acela de a înființa și controla o parte din societățile de drepturi de autor, dar și pe cele utilizate în dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din săvârșirea  infracțiunii de evaziune fiscală se întorceau în casieria societății.

„Ca urmare a înregistrării în contabilitatea societăților Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relațiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 27.908.783,25 lei”, arată procurorii.

Cum ajungeau banii în buzunarele lui Adrian SârbuÎn rechizitoriul întocmit, procurorii spun că prin folosirea sistemului evazionist se urmărea și obținerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale lui Adrian Sârbu sau pentru a efectua plata ”la negru” a salariilor angajaților societății.

„În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create în scopul disimulării adevăratei naturi și proveniențe a sumelor ce erau returnate în casieria societății. Prin aceste circuite comerciale și financiare fictive, a fost supusă spălării de bani suma totală de 22.424.284,7 lei”, susține Parchetul General.

Procurorii mai spun că directorii și administratorii firmelor controlate de Adrian Sârbu „au acționat ca urmare a solicitărilor permanente ale lui Sârbu Adrian, proprietar al acestor societăți, de identificare a unor modalități concrete de evitare a plății taxelor datorate statului, solicitări adresate în contextul în care ”legea nescrisă” a grupului a fost aceea de a nu se plăti taxe”.

Procurorii mai spun că în perioada 2012 – 2014 Gheorghe Grădinaru, director general al societății SC Teleferic Prahova SA, ar fi ridicat din casieria societății diverse sume, în total suma de 2.105.000 lei, pe care i-a dat-o lui Adrian Sârbu, deși nu avea nicio justificare.

Procurorii au pus sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând lui Adrian Sârbu, Orlando Nicoară, Liana Petrovici și Dragoș Chiș.

„Prin întreaga activitate infracțională derulată de Adrian Sârbu în nume individual, dar și prin intermediul firmelor pe care le controla și, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la valoarea de 61.588.159 lei, reprezentând cca. 14 milioane de euro”, mai spun procurorii.