Dosarul Microsoft: Pedepse mici, dar majorate. Tânguielile lui Cocoș, Pinalti, Niro și Sandu
Dosarul Microsoft a ajuns la final, iar cei patru inculpați au făcut jurăminte în fața instanței că se cumințesc și nu vor mai încălca legea. Ei spun că regretă „din tot sufletul”. DNA a cerut pedepse maxime. Pedepsele au fost majorate.
Judecătorii au dat sentința finală în unul din dosarele de mare corupție: Dosarul Microsoft.
Dorin Cocoș a fost condamnat definitiv la 2 ani și patru luni cu executare, Gabriel Sandu la 3 ani de închisoare cu executare, Gheorghe Ștefan „Pinalti” a primit 6 ani de închisoare, iar omul de afaceri Nicolae Dumitru „Niro” a fost condamnat la 2 ani și patru luni de închisoare.
Instanța a decis confiscarea a 9 milioane de euro de la Dorin Cocoș.
La ultimul termen ale procesului în care s-a judecat corupția uriașă din jurul contractelor Microsoft, toți cei patru inculpați au luat cuvântul în fața judecătorilor în speranța de a obține o sentință mai blândă.
Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan „Pinalti”, Nicolae Dumitru „Niro” și fostul ministru Gabriel Sandu și-au recunoscut vinovăția în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a avut loc ultimul termen al procesului.
Dorin Cocoș a jurat cu mâna pe inimă că regretă și ar vrea să muncească în folosul comunității, după cum a declarat în fața instanței, „ca un bun român”.
„Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veți condamna la muncă în folosul comunității. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greșit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt”, le-a spus judecătorilor Dorin Cocoș.
Nicolae Dumitru, „Niro” – cum este cunoscut în mediul de afaceri – a dat citire în fața judecătorilor cu toate realizările sale de până acum.„Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii și cunoscuții. Am doi băieți. Doresc să repar răul făcut”, a declarat Nicolae Dumitru.
Pinalti se plânge că nu cunoaște legile țării
Și fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan „Pinalti” și-a recunoscut vinovăția, dar susține că nu a știut legile țării.„Mă consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins și nu am primit bani. Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsă. Regret ce am făcut. Dacă aș fi știut legile, nu aș fi ajuns în fața dumneavoastră", le-a spus Gheorghe Ștefan magistraților.
Fostul ministru Gabriel Sandu a luat și el cuvântul și a spus că a depus un denunț la Departamentul de Justiție din SUA și la Ministerul Justiției din Austria, în care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft, dar și pe membrii grupării conduse de Claudiu Florică, denunțătorul din dosar.
„Eu nu înțeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are imunitate, iar eu nici măcar circumstanțe. Până la urmă, înțeleg că eu sunt singurul vinovat, deși am încercat să fac totul legal. Ar fi trebuit să aduc aici toate documentele și să fac denunțurile necesare pentru a fi judecați cei 10 miniștri”, a susținut Gabriel Sandu.
Judecătorii l-au întrebat, însă, pe Gabriel Sandu cum a primit două milioane de euro într-un offshore și ce a făcut cu acești bani. „Recunosc ce am făcut. Recunosc că am primit 2 milioane euro și i-am folosit la plata campaniei electorale”, a fost răspunsul dat de Gabriel Sandu.
Pedepse blânde într-un caz de mare corupție
În primăvara acestui an, completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe Nicolae Dumitru la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, pe Gabriel Sandu la 2 ani cu executare, Dorin Cocoș a primit 2 ani cu executare, iar Gheorghe Ștefan a fost condamnat la 3 ani cu executare.
Instanța a dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.
Ce spune DNA
DNA a cerut, la finalul termenului de astăzi, pedepse orientate către maximum prevăzut de lege pentru toți cei patru inculpați.
Conform procurorilor, "în perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) 7,65 milioane de dolari în 2004 și, respectiv, 2,7 milioane de euro în 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora - Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în 2004, Cocoș Dorin – persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft".
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparține lui Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group, sumele de bani au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele lui Dumitru Nicolae. Banii proveneau din discount-ul oferit de firma care livra licențele Microsoft.
În 2009, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, Dorin Cocoș a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare 9 milioane de euro pentru el, 3,99 milioane de euro pentru Gheorghe Ștefan și 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu, pe atunci ministru al Comunicațiilor.În 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu a pretins și a primit de la cele două persoane denunțătoare 2,19 milioane de euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, precum și pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari.
În același an, când ocupa funcția de primar la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare 3,99 milioane de euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din 2009.
Comentarii