Fostul ministru al Comunicațiilor și cei doi oameni de afaceri vor primi pedepse cu o treime mai mici decât cele prevăzute pentru faptele lor. Aceștia au povestit judecătorilor traseul mitelor de milioane de euro.

Cei trei inculpați din dosarul Microsoft au recunoscut în fața judecătorilor faptele pentru care procurorii DNA i-au trimis în judecată în dosarul Microsoft.

Completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat cererea fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și a oamenilor de afaceri Dumitru Nicolae, zis Niro, și Dorin Cocoș, care au cerut judecarea în procedură simplificată.

Discount-urile pentru licențe, mită pentru miniștri

Conform procurorilor, "în perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) 7,65 milioane de dolari în 2004 și, respectiv, 2,7 milioane de euro în 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora - Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în 2004, Cocoș Dorin – persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft".

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparține lui Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group, sumele de bani au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele lui Dumitru Nicolae. Banii proveneau din discount-ul oferit de firma care livra licențele Microsoft.

În 2009, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, Dorin Cocoș a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare 9 milioane de euro pentru el, 3,99 milioane de euro pentru Gheorghe Ștefan și 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu, pe atunci ministru al Comunicațiilor.

În 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu a pretins și a primit de la cele două persoane denunțătoare 2,19 milioane de euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, precum și pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari.

În același an, când ocupa funcția de primar la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare 3,99 milioane de euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din 2009.