Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, este cel mai important inculpat care s-a prezentat la Curtea Militară de Apel București. Au fost citate peste 1.400 de persoane la acest proces. Se intră pe bază de listă în sala de judecată.

Primul termen în cameră preliminară al dosarului "Mineriada din 13-15 iunie 1990" a început marți, iar această primă parte a procesului este nepublică. În această fază, un judecător de cameră preliminară verifică legalitatea trimiterii în judecată și discută excepțiile ridicate de inculpați.

Sala în care se desfăşoară procesul este neîncăpătoare pentru părţile civile citate în dosar (peste 1.400 de persoane). Cei mai mulți dintre cei care au venit la proces stau afară, în frig. Ei intră pe rând în sala de judecată în funcție de o listă.

Dintre inculpaţi a venit doar fostul director al SRI Virgil Măgureanu, care a fost întâmpinat cu huiduieli. „Criminalule, să faci puşcărie pentru ce ai făcut!”, au strigat oamenii.

Preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989, Teodor Mărieş se află și el la Curtea Militară de Apel București.

„Am fost aşteptaţi cu poliţie militară, miliţie, cu jandarmi, cu buletinul luat, deşi este un proces public. Nu ştim câţi vor intra în sală pentru că nu au loc. Poate doamna preşedintă a instanţei nu a uitat când a spus că acest proces se va termina într-un an şi jumătate, cu termene din două în două zile”, a declarat Mărieş.

Zeci de jandarmi au fost mobilizați pentru a asigura ordinea.

Dosarul Mineriadei îi are în prim-plan pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.