Toate contestațiile făcute de DNA și de cei acuzați în dosarul retrocedărilor ilegale de peste 130 de milioane de euro au fost respinse de judcători. Remus Truică, prințul Paul și avocatul Robert Roșu vor rămâne în arest la domiciliu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestațiile DNA și ale inculpaților împotriva măsurilor preventive dispuse de instanța inferioară. Omul de afaceri Remus Truică, avocatul Robert Roșu, și Prințul Paul Lambrino vor rămâne în arrest la domiciliu pentru 30 de zile. Alți trei inculpați în dosar - Marius Marcovici, Lucian Mateescu și Dan Andronic vor fi cercetați în continuare sub control judiciar, conform deciziilor definitive ale judecătorilor.

DNA îl acuză pe omul de afaceri Remus Truică de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, iar Dan Andronic, director al cotidianului Evenimentul Zilei, de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

Prințul Paul este anchetat pentru cumpărare de influență, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu. Conform procurorilor, începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prințul Paul Lambrino.

Ulterior, la acest grup au aderat Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu. Astfel, mai spun anchetatorii, prințul Paul i-a promis lui Remus Truică și asociaților săi o cotă importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor.

Tranzacțiile au primit o formă de legalitate pe 1 noiembrie 2006, când a fost încheiat un contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății, între prințul Paul și SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică.

"În concret, acest contract redactat de Robert Roșu prevede că Paul Philippe al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și 'Ferma Băneasa' cu un teren în suprafață de 28,63 ha). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiții o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philippe al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienței ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare-cumpărare, înțelegeri", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în 2008, prințul Paul a intrat ilegal în posesia Fermei regale Băneasa în urma intervenții la funcționari publici de rang înalt.

"Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoțită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moștenitor îndreptățit sau incidența Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de aproximativ 136 milioane euro (echivalent a aproape 500,4 milioane lei). Această sumă reprezintă totodată folos necuvenit pentru Paul Philippe al României, Remus Truică și asociații acestuia în grupul infracțional", mai spun procurorii anticorupție.