Înalta Curte de Casație și Justiție a decis excluderea mai multor probe din dosarul Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de săvârșire a unor infracțiuni contra umanității.

Astfel, ICCJ a admis mai multe cereri și excepții invocate în dosarul Revoluției atât de către părți civile, cât și de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularității rechizitoriului întocmit de procurorii militari, scrie Agerpres.

În urma acestei decizii, Parchetul Militar are la dispoziție cinci zile pentru a remedia neregularitățile din rechizitoriu și pentru a comunica instanței dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei.

Judecătoarea Florentina Dragomir de la Instanța supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului în dosarul Revoluției, întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare la data de 5 aprilie 2019, din perspectiva următoarelor aspecte:

* în ceea ce privește numărul total al volumelor de urmărire penală ce conțin probele relevate de parchet în susținerea acuzațiilor aduse inculpaților, atât sub aspectul laturii penale, cât și al laturii civile și care, cu respectarea dispozițiilor legale în materia reunirii, compun dosarul nr. 11/P/2014;

* verificarea sub aspectul legalității și temeiniciei a actului de sesizare de către procurorul ierarhic superior;* descrierea faptelor reținute prin actul de sesizare a instanței în sarcina inculpaților Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și gl. (rtr.) Rus Iosif, indicarea și analiza mijloacelor de probă, identificarea și stabilirea identității persoanelor vătămate, părților civile ori succesorilor acestora prin raportare la acuzațiile aduse fiecărui inculpat din cauză;

* nelegalitatea "depozițiilor" persoanelor ascultate în fața Comisiilor senatoriale și care au dobândit calitatea de suspecți/inculpați în cauză;

* nelegalitatea administrării unor depoziții de martori/persoane vătămate, după redeschiderea urmării penale în cauză;

* nelegalitatea administrării mijloacelor de probă constând în Rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989, sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989, documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN, "Cartea revoluției române. Decembrie 1989" de Sergiu Nicolăescu, documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acțiunile întreprinse de Direcția de Cercetare a Armatei pentru perioada 17.12 - 31.12.1989, datate mai 1991.

De asemenea, magistratul a constatat că numărul volumelor de urmărire penală înaintate instanței este de 2.995, iar parte din acestea conțin un număr mai mare de acte de urmărire penală decât cele menționate de parchet.

Instanța a dispus excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe: actele intitulate "declarații" ce conțin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu în fața Comisiei senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 și documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989; documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN; "Cartea revoluției române. Decembrie 1989" de Sergiu Nicolaescu; documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acțiunile întreprinse de Direcția de Cercetare a Armatei pentru perioada 17.12.-31.12.1989, datate mai 1991.

De asemenea, au fost excluse din materialul probator declarații date de zeci de persoane vătămate.Decizia este trimisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare, pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților actului de sesizare și să comunice instanței dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei.Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată.

Dosarul Revoluției a fost trimis în instanță de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părți civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri și excepții ridicate de părțile din dosar.