Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit vineri că nu are competența să judece dosarul "Revoluției", cauza fiind trimisă la Curtea de Apel București.

În acest dosar, fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni contra umanității.

Deși este pentru a doua oară când acest dosar se află pe rolul Instanței supreme, magistrații au decis abia acum că nu au competența să soluționeze această cauză.

Motivul invocat de Instanța supremă este că, la data faptelor reținute în rechizitoriu, respectiv 22 - 30 decembrie 1989, Ion Iliescu nu era șeful Guvernului, ci doar președinte al CFSN.

"În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989, orele 16,00 - 30 decembrie 1989, unul dintre inculpați (Ion Iliescu - n.r.) nu a deținut funcția de șef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și, ulterior, de președinte al aceluiași organism, iar un alt inculpat (Gelu Voican Voiculescu - n.r.), în perioada 22 decembrie 1989, orele 16,00 - 27 decembrie 1989, nu a deținut funcțiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, organ central de putere distinct de instituția Guvernului României. În consecință, față de funcțiile deținute de inculpați în perioadele menționate,în raport cu dispozițiile Codului de procedură penală care reglementează competența după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curții de Apel București", spune ICCJ.