Ioan Niculae vrea să renunțe la câștigul pe care i l-ar aduce cărțile scrise în pușcărie, iar Giovanni Becali mai rămâne închis. Acestea ar putea fi primele urmări ale anunțului DNA despre deschiderea unei anchete împotriva scriitorilor de pușcărie.

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis, vineri, contestația procurorilor anticorupție împotriva sentinței inițiale prin care Ioan „Giovanni” Becali primise acceptul pentru eliberare condiționată. Astfel, prin sentința definitivă, DNA a avut câștig de cauză, iar Becali va rămâne în continuare în penitenciar până la o nouă decizie a Comisiei de eliberări condiționate din închisoare.

Decizia magistraților vine după ce procurorii DNA au anunțat că au deschis o anchetă  pentru a investiga modul în care unii deținuți primesc zile câștig după ce scriu așa-zise cărți științifice în penitenciar.

Ioan Becali are, conform documentelor puse la dosar, trei cărți scrise, astfel că ar fi avut 90 de zile câștig.

Judecătorii vor explica în motivare de ce nu au fost de acord cu eliberarea condiționată a deținutului, dar printre motive ar putea fi calitatea indoielnică a cărților atribuite lui Ioan Becali sau dubii că acesta ar fi autorul. 

De altfel, chiar Gigi Becali, vărul lui Giovanni, eliberat condiționat anul trecut, a recunoscut el însuși, într-un interviu televizat că nu el a scris cărțile luate în calcul la eliberarea sa.

Un alt deținut VIP, și el scriitor prolific în închisoare, Ioan Niculae, proprietarului grupului Interagro, a avut surpriza de a nu primi de la instanță decizia de a ieși din închisoare.

La termenul de vineri, după ce judecătorul a admis cererea DNA ca lucrările științifice să-i fie expertizate, Niculae a spus instanței că renunță la câștigul pe care acestea i l-ar fi adus. Unul deloc mic: cinci luni de zile, obținut prin cinci cărți pe care le-ar fi scris în pușcărie.

Juriștii consultați de EurActiv.ro susțin însă că, odată luate în calcul de Comisia de eliberări condiționate, operele nu mai pot fi „retrase”, iar o eventuală faptă penală descoperită în legătură cu acestea a fost deja comisă.

Expertiza cerută de DNA și admisă de instanță ar trebui să fie gata până în 19 februarie, atunci când omul de afaceri va afla dacă iese din pușcărie sau mai rămâne închis.

La plecarea de la instanță, Niculae s-a declarat nemulîumit de amânare si, potrivit televiziunilor de știri, a spus în sala de judecată că ar prefera să fie împușcat.