Curtea de Apel București a dispus marți încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, în care acesta este acuzată de trafic de influență și spălare a banilor, conform Agerpres.

Udrea era acuzată că ar fi primit 5 milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

Aceeași soluție a fost dispusă și în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.

Totuși, instanța dispus confiscarea de la Elena Udrea a 2,5 milioane de euro, respectiv 900.000 de euro.

Decizia nu este definitivă.

Hotărârea a fost luată de judecătoarea Corina Ciobanu, care a fost nevoită să pună în aplicare deciziile Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție, care se referă la prescrierea faptelor.

Udrea se află în penitenciarul Târgșor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul Gala Bute.

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influență și spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat în anul 2011 promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și Hidroelectrica, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding - n.r.) le încheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro. Creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații, printre care și cotidianul Evenimentul zilei.

Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanță de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.