Fosta ministră Elena Udrea și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, au fost condamnate marți la închisoare cu executare, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009.

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, fiind acuzată de instigare la luare de mită și spălare a banilor.

Ioana Băsescu a primit o condamnare de 5 ani de închisoare.

Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Udrea a primit mai multe pedepse, cuprinse între 3 și 6 ani, pentru săvârșirea celor două infracțiuni, astfel că acestea au fost contopite. La condamnarea cea mai mare - de 6 ani - a fost adăugat un spor, fosta ministră urmând să execute 8 ani închisoare.

Pe 26 ianuarie, procurorul de ședință al DNA a cerut pentru Elena Udrea o condamnare de 12 ani de închisoare cu executare orientate spre maximum. Și pentru Ioana Băsescu procurorul a cerut o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege. Pentru Dan Andronic a fost solicitată o pedeapsă cu executare.  

Acuzațiile DNA

Pe 24 mai 2017, DNA a trimis-o în judecată pe Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, sub acuzația de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.

În același dosar, procurorii au trimis-o în judecată și pe Elena Udrea, apropiată a lui Traian Băsescu și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului, pentru instigare la luare de mită (2 fapte), spălare de bani.

Și Dan Andronic, fost patron al publicației EVZ, a fost trimis în judecată în acest dosar pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Conform procurorilor, în cursul anului 2009, ”în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.

DNA a susținut că Elena Udrea era omul de legătură dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campania electorală a lui Traian Băsescu.

De altfel, Udrea conducea staff-ul de campanie informal și, ”din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”.

Banii proveniți din infracțiuni erau disimulați prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

”Concret, în perioada octombrie – noiembrie 2009, inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, l-a determinat pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului, să ceară și să primească suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societăți comerciale (om de afaceri), în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare (în valoare de aproape 50 de milioane de euro, încheiate cu autorități locale finanțate de Ministerul Turismului)”, mai spuneau procurorii.

Elena Udrea i-a spus lui Gheorghe Nastasia - condamnat și el astăzi la 6 ani de închisoare pentru luare de mită - suma și persoana de la care urma să ceară banii.

Banii au fost virați de respectivul om de afaceri în perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009.

Cei aproape 920.000 de lei au fost acoperiți de un contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.

”În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală”, au explicat procurorii.