CCR a respins ca inadmisibile sesizările depuse de USR cu privire la unele modificări la cele trei legi ale Justiției - legea pentru organizarea judiciară, cea privind organizarea CSM și statutul magistraților.

Practic, toate elementele considerate de parlamentarii USR ca fiind neconstituționale au fost respinse de judecătorii CCR.

Pe 22 ianuarie, USR a depus la Curtea Constituţională sesizările, motivând că "subminează independenţa magistraţilor din România".

Partidul din opoziție a contestat legile pentru noi motive de neconstituţionalitate, altele decât cele deja depuse la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție şi PNL.

ICCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor Justiţiei au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului şi cel al respectării legii, precum şi cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

De asemenea, în sesizare se precizează că proiectele încalcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte motivele intrinseci de neconstituţionalitate, USR a contestat în plus faţă de Înalta Curte separarea strictă a carierelor judecătorilor şi procurorilor şi diminuarea atribuţiilor plenului CSM în favoarea secţiilor separate.

„ransferul atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la plen către secţii a fost aspru criticat şi în doctrină, considerându-se că această manevră neconstituţională de tip 'divide et impera' sporeşte posibilitatea ca deciziile să fie influenţate de factori externi, provenind din sfera politică”, se arată în sesizarea formulată de USR.