CCR a respins ca inadmisibile sesizările depuse de USR cu privire la unele modificări la cele trei legi ale Justiției - legea pentru organizarea judiciară, cea privind organizarea CSM și statutul magistraților.

Practic, toate elementele considerate de parlamentarii USR ca fiind neconstituționale au fost respinse de judecătorii CCR.

Pe 22 ianuarie, USR a depus la Curtea Constituțională sesizările, motivând că "subminează independența magistraților din România".

Partidul din opoziție a contestat legile pentru noi motive de neconstituționalitate, altele decât cele deja depuse la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și PNL.

ICCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor Justiției au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului și cel al respectării legii, precum și cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

De asemenea, în sesizare se precizează că proiectele încalcă obligațiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește motivele intrinseci de neconstituționalitate, USR a contestat în plus față de Înalta Curte separarea strictă a carierelor judecătorilor și procurorilor și diminuarea atribuțiilor plenului CSM în favoarea secțiilor separate.

„ransferul atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la plen către secții a fost aspru criticat și în doctrină, considerându-se că această manevră neconstituțională de tip 'divide et impera' sporește posibilitatea ca deciziile să fie influențate de factori externi, provenind din sfera politică”, se arată în sesizarea formulată de USR.