Mai mulți eurodeputați români au comentat decizia instanței de a nu redeschide dosarul 10 august, unii susținând că trebuie mers la CEDO. Și societatea civilă se pronunță pentru un astfel de demers.

”Decizia de a nu redeschide Dosarul 10 august nu este finalitatea pe care o așteptam nici eu și nici cetățenii acestei țări care au fost în Piața Victoriei, au avut de suferit și știu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo”, a comentat liderul Renew Europe Dacian Cioloș, adăugând că politicienii vor respecta mereu deciziile justiției, chiar dacă uneori ele par nedrepte.

”Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală față de aflarea adevărului. Cetățenii trebuie să știe cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească”, a mai scris pe Facebook Cioloș.

Copreședintele USR PLUS consideră că Parlamentul României trebuie să ancheteze evenimentele din 10 august 2018, ”prin prisma responsabilităților de decizie politică ce au determinat comportamentul forțelor de ordine”.

Atacăm decizia de clasare a dosarului 10 august la CEDO 

Eurodeputatul PNL Rareș Bogan a declarat marți seară, la B1 TV, că e dezamăgit de clasarea dosarului. 

Europarlamentarul a anunțat că se pregătește, alături de câteva alte victime ale violențelor din vara anului 2018, să ceară redeschiderea dosarului la CEDO.

"Astăzi din păcate, după decizie, după ce judecătorii au decis că dosarul nu se redeschide și că cei 4 șefi ai Jandarmeriei din acest dosar, scăpă fără nici un fel de cost în fața cetățenilor și a istoriei, am avut, încă o dată, imaginea unei țări abandonate, unde Justiția nu funcționează, unde Justiția umblă cu capul spart ... Noi ne vom adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului, ne vom duce la Strasbourg cu ajutorul oamenilor, îi rog să facem front comun pentru ca să atacam decizia de clasare la CEDO pentru a veni Instanța Europeană să redeschidă aceste dosar, nu se poate așa ceva", a spus politicianul liberal, care la data evenimentelor era moderator la Realitatea TV. 

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR PLUS), care a fost bătut pe 10 august 2018 de jandarmi la protestul din Piața Victoriei, a făcut un apel la toți cei care sunt parte în dosar  pentru o acțiune comună la CEDO.

”Aștept mesajele voastre la adresa vlad@vladgheorghe.ro - cu cât suntem mai mulți, cu atât acțiunea noastră este mai puternică.”, a transmis pe Facebook eurodeputatul.

”Aveți încredere că nu s-a terminat: o lume întreagă a văzut ce au fost în stare Dragnea, Carmen Dan, Speranța Cliseru și șefii Jandarmeriei să facă împotriva cetățenilor pașnici: copii, femei, persoane în vârstă, cu dizabilități, oameni cu mâinile ridicate ca mine care doar protestau împotriva infractorilor. Lupta pentru justiție continuă și vinovații vor plăti! Trebuie să fim uniți și să ne cerem DREPTATEA pe toate căile!”, a scris Vlad Gheorghe.

Comunitatea Declic, alături de Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Reset Iași și Brașovul Civic contestă decizia judecătorului Daniela Isabela Miheț, de la Tribunalul București, de clasare definitivă a dosarului 10 august și anunță că va sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), scrie Mediafax.De asemenea, reprezentanții grupurilor civice se vor strânge, miercuri, 3 martie, de la ora 18.00, în fața Tribunalului București, cu mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.