UE are nevoie de un mecanism cuprinzător, permanent și obiectiv pentru protejarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, consideră Parlamentul European.

  • Deputații doresc ca modul de respectare a valorilor UE să fie analizat anual în fiecare stat membru.
  • Cadrul actual de dialog nu este suficient pentru prevenirea și remedierea amenințărilor la adresa statului de drept.
  • Solicită Consiliului să "își asume cu toată seriozitatea" rolul său în cadrul procedurilor în curs de desfășurare în temeiul articolului 7.

Prin intermediul unei rezoluții non-legislative, eurodeputații au arătat miercuri că regretă că, până în prezent, Comisia Europeană nu a prezentat o propunere legislativă de creare a unui asemenea mecanism, așa cum Parlamentul a solicitat în octombrie 2016, informează Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.

Europarlamentarii menționează că, de atunci, Parlamentul a luat decizia fără precedent de a solicita Consiliului să declanșeze în cazul Ungariei procedura prevăzută de articolul 7 al Tratatului UE și să determine dacă există un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor pe care se întemeiază Uniunea, în timp ce Comisia a luat inițiativa în cazul Poloniei și a cerut, de asemenea, demararea procedurii prevăzută de articolul 7.

Plenul solicită Consiliului să "își asume cu toată seriozitatea” rolul său instituțional în cadrul acestor proceduri în curs de desfășurare, să ofere Parlamentului informații imediate și complete în toate etapele și să invite Parlamentul să își prezinte în fața Consiliului propunerea privind Ungaria.

Se mai menționează în text îngrijorarea tot mai mare în legătură cu democrația și statul de drept în Malta, Slovacia și România și numărul mare de proceduri de tip infringement împotriva câtorva state membre, în domenii precum justiție, drepturi fundamentale și cetățenie.

Adoptarea rezoluției, în urma unui vot prin ridicarea mâinii, finalizează dezbaterea din plenară de pe 23 octombrie cu prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și reprezentanții Austriei, țara ce deține Președinția Consiliului UE.

Parlamentul avertizează că provocările la adresa statului de drept și democrației în UE constituie un risc pentru libertate, securitate și justiție, precum și pentru legitimitatea acțiunii extern a UE, în mod special în relația cu politicile sale privind vecinătatea și extinderea.

Eurodeputații subliniază faptul că actualul cadru privind statul de drept, creat de Comisie în 2014, care a fost utilizat doar în cazul Poloniei, s-a dovedit ineficient în prevenirea sau remedierea amenințărilor.

Mecanismul propus de PE ar fi bazat pe o evaluare anuală, fundamentată pe dovezi, a modului în care statele membre respectă valorile prevăzute de articolul 2 din Tratatul UE, incluzând recomandări specifice pentru fiecare țară - cum se întâmplă în cazul politicilor economice - urmată de o dezbatere inter-parlamentară.

Noul instrument, menționează rezoluția, ar putea fi conectat cu propunerea legislativă a Comisiei pentru protejarea a bugetului UE în cazul deficiențelor în privința statului de drept.