Experții Comisiei de la Veneția continuă consultările pe tema controversatelor modificări la Legile Justiției și la legislația penală.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a spus că va exista în curând o opinie preliminară a experților Comisiei de la Veneția.

„O discuție foarte bună, am discutat despre aceste legi care sunt preocupările noastre, așteptăm cu interes să avem o opinie preliminară în relativ scurt timp și apoi o opinie consolidată care cred că va fi luată în considerare de Parlament pentru a fi armonizată”, a declarat Iohannis, după întâlnirea avută cu experții europeni.

„Sunt foarte optimist în legătură cu viteza cu care veți trage concluziile”, le-a spus experților la începutul discuțiilor.

***** Textul inițial 

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește marți, la Palatul Cotroceni, cu delegația Comisiei de la Veneția, iar întâlnirea va avea loc la ora 12. 

Apoi, delegația Comisiei de la Veneția urmează să se întâlnească, de la ora 15, cu membrii Comisiei speciale privind legile Justiției, condusă de Florin Iordache.

Experții Comisiei de la Veneția au avut luni discuții cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curții Constituționale, cu procurorul general, reprezentanți ai DNA și ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar și cu asociații profesionale ale judecătorilor și procurorilor și societatea civilă.

Discuțiile s-au axat pe cele trei proiecte controversate de modificare a legii referitoare la organizarea judiciară, a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii și a legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, dar și pe propunerile nocive de modificarea a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care ar slăbi considerabil lupta împotriva corupției și ar favoriza infractorii, dar și liderii politici care acum sunt cercetați sau judecați în diverse dosare penale.

Comisia de la Veneția a fost sesizată de președintele României și de Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.