Experții Comisiei de la Veneția continuă consultările pe tema controversatelor modificări la Legile Justiției și la legislația penală.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a spus că va exista în curând o opinie preliminară a experților Comisiei de la Veneția.

„O discuţie foarte bună, am discutat despre aceste legi care sunt preocupările noastre, aşteptăm cu interes să avem o opinie preliminară în relativ scurt timp şi apoi o opinie consolidată care cred că va fi luată în considerare de Parlament pentru a fi armonizată”, a declarat Iohannis, după întâlnirea avută cu experții europeni.

„Sunt foarte optimist în legătură cu viteza cu care veţi trage concluziile”, le-a spus experților la începutul discuțiilor.

***** Textul inițial 

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte marţi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, iar întâlnirea va avea loc la ora 12. 

Apoi, delegaţia Comisiei de la Veneţia urmează să se întâlnească, de la ora 15, cu membrii Comisiei speciale privind legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Experții Comisiei de la Veneția au avut luni discuții cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu reprezentanți ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Curții Constituţionale, cu procurorul general, reprezentanți ai DNA și ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar și cu asociaţii profesionale ale judecătorilor şi procurorilor și societatea civilă.

Discuțiile s-au axat pe cele trei proiecte controversate de modificare a legii referitoare la organizarea judiciară, a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii şi a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, dar și pe propunerile nocive de modificarea a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care ar slăbi considerabil lupta împotriva corupției și ar favoriza infractorii, dar și liderii politici care acum sunt cercetați sau judecați în diverse dosare penale.

Comisia de la Veneția a fost sesizată de preşedintele României şi de Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.