Într-un interviu audio acordat Ziare.com, procurorul-șef al DNA spune că s-a cerut aviz de urmărire penală pentru cei 6 miniștri, întrucât procurorul de caz a considerat că termenul de prescripție se calculează de la data efectuării ultimelor plăți.

Întrebată când s-au prescris faptele de care au fost acuzati cei șase miniștri, Laura-Codruța Kovesi a precizat că e vorba de perioade diferite.

”Anumite contracte și anumite acte au fost semnate în anii 2002-2004 și anumite plăți au fost făcute în 2005-2009. De ce, deși termenul de prescripție este de 10 ani în 2014, noi am solicitat aviz pentru miniștrii care la data respectivă păreau implicați? Infracțiunea de abuz în serviciu s-a derulat în timp, a fost semnat un anumit contract și anumite plăți s-au făcut la intervale de timp foarte mari. Pentru această infracțiune se calculează termenul de prescripție de la data efectuării plăților, adică 2005 și 2009. Astfel că termenul nu era împlinit la momentul solicitării avizelor. Practica judiciară la acel moment nu era foarte bine cristalizată. Există o decizie a ICCJ care spunea că termenul de prescripție se calculează de la data încheierii contractului, însă în alte situații practica judiciară a stabilit că data plăților sau a epuizării efectelor contractului este cea de la care se calculează termenul de prescripție”, a declarat Kovesi pentru Ziare.com.

Procurorul-șef al DNA a reamintit că în 2014 a intrat în vigoare un nou Cod Penal, care a stabilit noi pedepse și ”multe dintre termenele de prescripție s-au modificat din această cauză”. 

Referitor la Mihaela Iorga, procurorul de caz, Kovesi a precizat că a discutat cu ea în vara lui 2016, constatând că aceasta nu lucra ritmic în acest dosar.

”Doamna Iorga a făcut un referat prin care a cerut redistribuirea acestui dosar altui procuror pentru că, a motivat dumneaei, avea multe dosare în lucru”, a spus șefa DNA.

Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, Kovesi a spus că ea nu poate să-și cerceteze și să-și sancționeze colegii, astfel că singura soluția a fost sesizarea Inspecției Judiciare în cazul procuroarea Iorga.

Laura-Codruța Kovesi nu a vrut să comenteze afirmațiile ministrului Justiției. Totodată, șefa DNA a spus că nu are de ce să demisioneze.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, pentru Mediafax, referitor la clasarea dispusă ca urmare a prescrierii în dosarul Microsoft, că este "o gravă neglijență managerială privind soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil".