Istvan Beke și Zoltan Szocs au primit câte 5 ani de închisoare cu executare, iar decizia este definitivă. Înalta Curte de Casație și Justiție le-a mărit pedepsele

Istvan Beke și Zoltan Szocs sunt cei doi extremiști de etnie maghiară care au plănuit o explozie în timpul manifestărilor de ziua națională a României. Szocs este liderul mișcării extremiste 64 de Comitate (HVIM).

Zoltan Szocs și Istvan Beke au fost condamnați inițial, de judecătorii de la Curtea de Apel București, la 10 luni și 8 zile, respectiv 11 luni și 6 zile de închisoare cu executare.

Zoltan Szocs este, conform procurorilor, cel care a dat ordinul lui Istvan Beke să confecționeze și să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat în timpul manifestărilor de Ziua Națională a României la Târgu Secuiesc.

Conform documentelor aflate la dosar, ordinul a fost dat pentru „realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari»”.

Astfel, în calitate de președinte al HVIM Transilvania, pe 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM  suspectul Zoltan Szocs i-ar fi instigat pe membrii celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie. „Facem!”, a răspuns Attila Istvan Beke.

Conform înregistrărilor făcute de autoritățile române, liderul grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, a ținut un discurs în care a explicat că „trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”.

„De 1 Decembrie……să montați vreo 20 de bucăți….cu un cronometru…..vă închipuiți, tocmai când defilează. Trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan.... ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună... Parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul, toată lumea ar vorbi de noi. Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă… Trebuie să facem în așa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă, să fiți plecați undeva. Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena. Acolo unde se duc ei ar trebui să facem, ori la Sfântu, ori în Ciuc”, le-a spus liderul grupării celorlalți membri în timpul ședinței.

În urma perchezițiilor s-au descoperit în locuința acestuia sute de petarde puternice, interzise la deținere de către persoane neautorizate, un dispozitiv de declanșare de la distanță, dar și o cutie cu cuie.Procurorii nu au reușit să probeze dacă tânărul urma să folosească în dispozitiv și cuiele, dar au precizat că acesta nu era asamblat. 

Attila Istvan Beke a fost arestat preventiv la începutul lunii decembrie 2015, iar judecătorul de drepturi și libertăți a explicat în motivare de ce a luat această decizie.

Attila Istvan Beke a negat că ar fi fost ceva serios și a spus că sunt doar „prostii”. El a explicat instanței în timpul audierilor că dispozitivul nici nu a fost asamblat.

Conform judecătorului, acesta a avut în vedere „gravitatea deosebită a faptelor pentru care este cercetat inculpatul, prin prisma modului și circumstanțelor de săvârșire a pretinselor infracțiuni, procurându-se mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma să fie detonat în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, notează magistratul.

Beke ar fi dorit să detoneze dispozitivul exploziv, în opinia judecătorului, „pentru a se crea o stare de panică în rândul populației, urmărindu-se realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” HVIM Ungaria le promovează în Transilvania.