Procurorul ce ar putea să preia conducerea DIICOT a susținut interviul în fața magistraților din Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul Justiției speră ca deliberarea pentru aviz să nu dureze 5 sau 10 minute.


UPDATE Secția pentru procurori din cadrul CSM a dat aviz pozitiv pentru candidatul lui Tudorel Toader pentru șefia DIICOT, Felix Bănilă. Scorul a fost unul foarte strâns: 4 la 3. Votul decisiv a aparținut ministrului justiției.

***** Textul inițial

Felix Oliver Bănilă, candidatul propus de ministrul Jutiției la șefia DIICOT, a afirmat marți, înainte de prezentarea proiectului managerial la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că are toate calitățile necesare ocupării acestei funcții.

„Mă recomandă cei peste 20 de ani de activitate, experiența profesională pe care o am și am acumulat-o până la momentul de față și cred că am toate calitățile necesare ocupării acestei funcții”, a spus Felix Bănilă.

Bănilă a răspuns mai multor întrebări ale membrilor Secției pentru procurori din cadrul CSM, dar s-a remarcat la două dintre acestea la care a răspuns că sunt vulnerabilitățile sale.

Una dintre ele s-a referit la rapoartele Greta (Grupul de experți al CoE pentru măsuri împotriva traficului de persoane) și Moneyval (Comitetul de experți privind evaluarea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului).

Candidatul a răspuns: „Nu-mi sunt foarte bine cunoscute. Recunosc asta. Este o vulnerabilitate a mea”.

La fel a răspuns și la întrebarea de ce în CV nu sunt trecute limbile străine pe care le cunoaște, dar a spus că intenționează să rezolve această „vulnerabilitate”.

La interviu a participat și Tudorel Toader, cel care l-a propus pentru a prelua funcția de la Daniel Horodniceanu, respins de ministru pentru un nou mandat.

„Doresc succes domnului Bănilă, indiferent de avizul pe care îl veți da, repetând convingerea că nu vom delibera chiar în cinci minute sau în zece minute, că va fi o deliberare (...) pe fond, riguroasă, obiectivă, în raport cu cerințele DIICOT”, a spus Toader.

El a completat, spunând că Felix Bănilă a susținut în fața comisiei de la Ministerul Justiției un interviu „aplicat”, demonstrând faptul că știe care sunt problemele cu care se confruntă DIICOT și are soluții pentru remedierea lor.

„Cine nu are funcție, se uită la faptul că va fi șef, să spunem dânsul. Dar în realitate este un contract managerial care are mult mai multe obligații decât libertăți, care îți răpește în viața personală bună parte din timp, dar, sigur, avem procurori devotați pregătiți. Eu mă așteptam ca să fie mulți, foarte mulți, la această selecție pentru desemnarea procurorului șef”, a mai spus Tudorel Toader.