Omul de afaceri Florian Walter a fost condus la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiat în calitate de suspect. Florian Walter este arestat după ce a cerut extrădarea din Emiratele Arabe Unite.

Omul de afaceri Florian Walter a fost scos din arestul Poliției și condus la sediul DNA, acolo unde procurorii îl vor audia în calitate de suspect.

Walter, care a fost adus în țară sâmbătă seară din Emiratele Arabe Unite, a fost arestat preventiv duminică, după ce Tribunalul Prahova a confirmat mandatul de arestare emis anterior pe numele acestuia.

El este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani și a fost adus în țară după aproape un an de când autoritățile l-au dat în urmărire internațională.

Potrivit DIICOT, instituție care a început ancheta împotriva omului de afaceri, Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societății Compania Romprest Service SA București a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor aferente achizițiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, inițial în conturile societăților fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăți comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar și preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei (echivalentul a 14 milioane de euro), supusă procesului de reciclare.

Florian Walter s-a îmbogățit din afaceri cu statul, iar firma sa, Romprest, a încasat milioane de euro pentru salubrizarea și întreținerea aeroporturilor din România dar și din paza acestora.

Florian Walter, fost Bușcă, spunea, într-un interviu din 2007, că la Revoluție avea peste un milioan de lei, bani proveniți din vânzarea de butelii ”la negru”. Imediat, și-a deschis mai multe firme cu care a intrat în lumea afacerilor la vedere.

Între 1992 și 1996, printr-o firmă de construcții, a obținut numeroase contracte cu statul, îndeosebi prin proiectarea și construirea de locuințe ANL.

Anul 2009 este începutul unei relații de durată între Florian Walter și Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1 București, care a încredințat serviciul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar către CFR Transauto, firma lui Walter. A urmat semnarea unui contract pentru salubrizarea sectorului 1 cu firma Romprest Service, înțelegere semnată pentru 10 ani.

Romprest a încasat milioane de euro pentru salubrizarea și întreținerea aeroporturilor din România, dar și din paza acestora, prin firma Romprest Security.