Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției a declarat luni că recomandările Comisiei de la Veneția nu vor fi preluate în totalitate și s-a declarat dezamăgit de faptul că acest for european „s-a antepronunțat”.

Deputatul PSD Florin Iordache a spus luni, la RFI, că „sunt practic două opinii ale Comisiei de la Veneția: o opinie care vizează legile Justiției și o opinie care vizează Codurile Penal și de Procedură Penală”, transmite Agerpres.

„Așteptăm în zilele următoare publicarea celor două rapoarte, pentru că cel puțin în raportul care a vizat legile Justiției au survenit anumite modificări în urma discuțiilor, iar în celălalt urmează să așteptăm prioritar deciziile CCR. (...) Am fost dezamăgit, pentru că s-au antepronunțat și am cerut un singur lucru: haideți să așteptăm și deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dumneavoastră, haideți să vedem și ce spune Curtea și atunci dintre cele două, pentru că prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai bună soluție. S-a văzut că și în primul raport care a vizat legile Justiției au fost foarte multe greșeli, care apoi au fost recunoscute și modificate”, a adăugat el.

Întrebat dacă toate recomandările Comisiei de la Veneția vor fi preluate, Florin Iordache a răspuns: „Nu, bineînțeles că nu. Eu am spus și acolo că, spre exemplu, o recomandare pe care Comisia de la Veneția a insistat a fost cea cu secția specială și am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistrații din România au avut dosare, această secție își dovedește utilitatea”.

Iordache a spus că autoritățile române nu au cerut asistența Comisiei de la Veneția.

„Nu. S-a discutat acolo în comisie de faptul că OUG 92, ultima care reglementa foarte multe din observațiile pe care Comisia de la Veneția le-a făcut în vară, să se pronunțe și răspunsul dumnealor a fost: a fost timpul foarte scurt, nu ne putem pronunța, dacă pe aceste chestiuni se dorește, se poate face o solicitare pentru asistență, dar repet, această Ordonanță ajunge în Parlament, asta am spus eu acolo și între timp putem să discutăm”, a afirmat Iordache.

Potrivit lui Iordache, prioritare sunt deciziile Curții Constituționale a României. „Prioritar pentru noi sunt deciziile CCR. Asta am spus și acolo, asta vă spun și dumneavoastră, pentru că, până la urmă, CCR între obiectivele sale este și acela de a pune în concordanță legislația României cu legislația europeană și cu tratatele la care România este parte”, a adăugat deputatul PSD.

Iordache mai spune că Parlamentul este singura autoritate în România care poate modifica o lege.

„Până la urmă, legile se fac și se desfac în Parlament, nici o lege nu e perfectă. Atâta timp cât avem o opinie, ne-o exprimăm aici, în Parlament. Nu cred că opiniile trebuie exprimate altundeva”, a mai afirmat Iordache.

Întrebat dacă PSD va participa la eventualele consultări de la Cotroceni pe tema justiției, președintele Comisiei pentru legile justiției a arătat că nu știe în acest moment și a adăugat că așteaptă să vadă o dorință de comunicare din partea președintelui.

„Nu știu (n.r. - dacă PSD va participa). Să vedem cum sună, dacă va fi o invitație din partea președintelui. Majoritatea cererilor președintelui la CCR au fost respinse de CCR. Pentru mine important este opinia exprimată de CCR asupra proiectelor de legi, în concordanță și cu legile și tratatele internaționale”, a spus Florin Iordache.