Asociația Forumul Judecătorilor solicită noii majorități parlamentare să abroge sau măcar să amâne modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE legilor justiției și Codurilor penale. Printre cerințele lor se numără desființarea Secției speciale.

Într-o scrisoare publică, semnată și de către Asociația Inițiativa pentru Justiție, Forumul Judecătorilor are 12 solicitări pentru noua majoritate parlamentară, căreia îi amintește că unele modificări controversate făcute de guvernarea PSD-ALDE urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Magistrații cer desființarea "imediată și necondiționată" a Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori și revizuirea sistemului de numire și revocare a procurorilor-șefi și limitarea rolul ministrului justiției în aceste proceduri, simultan cu creșterea atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, ei cer renunțarea la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii, precum și reinstaurarea meritocrației în magistratură.

O altă solicitare se referă la respectarea rolului și a atribuțiilor stabilite de Constituție pentru Consiliul Superior al Magistraturii, ca organism colegial, prin înlăturarea transferării arbitrare a unor atribuții ale Plenului către secții sau către anumiți judecători.

Totodată, magistrații doresc reorganizarea Inspecției Judiciare și adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală doar cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.