Magistrații îi solicită ministrului Justiției să abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Procurorii și judecătorii spun că CSM este ocolit în procedură, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Asociația "Forumul Judecătorilor din România”, asociație profesională a judecătorilor, și Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, asociație profesională a procurorilor, solicită ferm Ministrului Justiției, dl. Tudorel Toader, să abandoneze imediat procedura de revocare a Procurorului General al României, dl. Augustin Lazăr”, începe comunicatul celor două asociații.

„O astfel de procedură, care ocolește practic garantul independenței justiției, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, și care nesocotește dreptul la apărare al procurorului supus revocării a fost profund criticată de Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană și pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană și în Consiliul Europei și însăși existența democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ și descurajant transmis unei părți importante a corpului magistraților”, mai spun magistrații.

Procurorii și judecătorii aduc aminte și de cerințele Comisiei de la Veneția în ceea ce privește procedurile de numire și revocare din funcții a procurorilor de rang înalt.

„În contextul modificării pachetului de legi privind funcționarea sistemului judiciar din România, Comisia de la Veneția a subliniat, în cuprinsul Avizului nr. 924/2018, „necesitatea asigurării autonomiei parchetelor din perspectiva modalității de numire și revocare din funcție a procurorilor șefi, astfel încât să se asigure protecția magistraților față de imixtiuni politice”. Se constată, pe de o parte, o creștere a implicării factorului politic în activitatea Ministerului Public, iar pe de altă parte, necesitatea unor „garanții corespunzătoare în ceea ce privește transparența, independența și sistemul de control și echilibru al puterilor în stat”. Astfel, în același sens, Comisia a statuat că ”o măsură principală pentru a întări independența parchetelor și a procurorilor ar consta în revizuirea, în contextul unei viitoare revizuiri a Constituției României, prevederilor articolul 132 (1) al Constituției României. La nivel legislativ s-ar putea avea în vedere, în privința chestiunii revocării, modificarea Legii nr. 303/2004, astfel încât avizul CSM să capete caracter obligatoriu”, arată procurorii și judecătorii.

Comunicatul este semnat de co-președinții Asociației Forumul Judecătorilor - judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București și judecător Anca Codreanu, Tribunalul Brașov.

Din partea Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, comunicatul este semnat de co-președinții procuror Antonia Diaconu și procuror Adrian Cosmin Iordache.

Apelul magistraților vine în contextul în care ministrul Tudorel Toader a declanșat miercuri procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, după același tipar aplicat și Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit pentru 13 noiembrie data la care va fi analizată cererea lui Tudorel Toader și va fi audiat și Augustin Lazăr. Avizul CSM este, însă, consultativ, iar Toader poate trimite, ulterior, recomandarea președintelui României, obligat să semneze revocarea din funcție, conform unei controversate decizii a Curții Constituționale.