Fostul director general al “Apelor Române”, Victor Sandu, a fost reținut de DNA, care-l acuză că a pretins și a primit circa un milion de euro mită pentru alocarea de fonduri necesare executării unor contracte de o anumită firmă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la 3 august 2020, a lui Victor Sandu, la data faptei director general al Administrației Naționale "Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită și a unui om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând de la 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor anticorupție se arată că, în cauză, există date și probe care arată că, în calitate de director general al Administrației Naționale "Apele Române”, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, Victor Sandu ”ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională Apele Române”.

Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.

”Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, precizează DNA.

Victor Sandu și coinculpatul om de afaceri sunt prezentați marți Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.