Omul de afaceri, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”, l-a angajat pe Louis Freeh, fost director FBI și fost judecător în Statele Unite. Aceasta a emis un comunicat de presă în care se arată dezamăgit de condamnare.

Fostul director al FBI, Louis Freeh, este avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu. Freeh a redactat un punct de vedere în legătură cu hotărârea judecătorilor români care l-au condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa.

Printre altele, Freeh spune că terenul de 220 hectare ce a făcut obiectul dosarului penal nu era în proprietatea publică a statului, ci în proprietatea privată a unei universități.

Declarația originală și completă a lui Louis Freeh, în engleză:

I am deeply disappointed in the recent decision of Romania's High Court of Cassation and Justice to affirm the criminal conviction of Romanian businessman, Gabriel Popoviciu, and sentence him to seven years in prison. This sentence and conviction are not supported by either the facts or the law.

In July 2016, I was retained to conduct an independent review of Mr. Popoviciu's conviction before the Romanian Court of Appeals.

I conducted that review with the assistance of a team of experienced former federal prosecutors and former FBI Special Agents, one of whom speaks Romanian fluently.

Our team thoroughly reviewed the evidence presented against Mr. Popoviciu at trial, including documentary evidence and surreptitious tape-recordings of his conversations.

That review documented numerous factual and legal deficiencies in the case against Mr. Popoviciu. For example, the prosecution's main witness, who repeatedly but unsuccessfully attempted to make Mr. Popoviciu incriminate himself using secret recordings, admitted in court that he was not bribed by Mr. Popoviciu -- with the alleged bribe including two bottles of liquor and corporate promotional materials (such as a pen, notebook, and calendars).

The former Minister of Education, as well as other witnesses, testified that the Baneasa land parcel was never a publicly owned asset and therefore cannot support the legal charge of abuse of position. Many other serious factual and legal deficiencies, inconsistent with fundamental principles of the rule of law, were also highlighted in my report.

I am hopeful that courts and reviewing authorities will review this case and decide that justice and the rule of law demand another result.

Traducere

„Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României de a-l condamna penal pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu la șapte ani de închisoare. Această condamnare nu este susținută nici de fapte, nici de lege.

În iulie 2016, am fost angajat să efectuez o evaluare independentă a condamnării domnului Popoviciu în fața Curții de Apel din România (prima instanță, n.r.). Am efectuat această evaluare cu ajutorul unei echipe de procurori federali cu experiență și fosti agenți speciali ai FBI, dintre care unul este vorbitor fluent de limba română.

Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu în timpul procesului, inclusiv documente și înregistrări ad-hoc ale conversațiilor sale. Această analiză a scos la iveală numeroase deficiențe de fapt și de drept împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanță că nu a fost mituit de domnul Popoviciu - cu presupusa mită, printre care două sticle de băuturi alcoolice și articole promoționale corporative (cum ar fi un stilou, un notebook și calendare).

Fostul ministru al Educației, precum și alți martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public și, prin urmare, nu se poate susține acuzația legală de abuz de poziție. Multe alte deficiențe grave de fapt și de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost, de asemenea, subliniate în raport.

Sper că instanțele și autoritățile competente în cazul revizuirii vor examina acest caz și vor decide că justiția și statul de drept necesită un alt rezultat” (Digi 24).

Dosarul Băneasa

Omul de afaceri Puiu Popoviciu este dat în urmărire internațională după ce polițiștii au încercat să îl încarcereze, dar nu l-au găsit. Una dintre bănuielile polițiștilor este că Popoviciu ar fi plecat din țară în luna iunie a acestui an.

Afacerea Băneasa

Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată de DNA în anul 2012, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și pentru dare de mită.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată fostul șef al DGIPI Cornel Șerban, Ioan Niculae Alecu, rector al USAMV București, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al municipiului București, Gabriel Toader, secretar Prefectura București, Ioan Todiraș, viceprimar al Primăriei sectorului 1 București, Lizeta Minea, secretar la Primăria sectorului 1, Gheorghe Petrulian, Ștefan Diaconescu, secretar științific și rector în cadrul USAMV București, Petru Pitcovici, șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din MAI, și Andrei Mihai Bejinaru.

DNA susține că, în perioada 2000 - 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale", susțin procurorii.

Înțelegere lui Popoviciu cu rectorul prevedea posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

„Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat și al Senatului USAMV București, Ioan Alecu și Gabriel Popoviciu au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitate și 51% pentru SC Log Trans. O evaluare asupra terenurilor în suprafață de 224 ha și a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți, a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății", au mai spus procurorii.

Ulterior, Puiu Popoviciu a fost ajutat de rectorul universității, care i-a indus în eroare pe membrii Senatului USAMV București, prezentându-le date neadevărate și impunând chiar modificarea Cartei Universității.

„Inculpatul Alecu a fost de acord ca sus-menționatul contract de asociere în participațiune să fie conceput și redactat de Popoviciu și de avocații acestuia, fără să participe consilierul juridic și economistul Universității. Contractul a fost semnat la USAVM București în condiții improprii de reprezentare a universității. În 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAMV, inculpații Alecu, Popoviciu și Bejenaru au aportat dreptul de folosință asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafața de 224 ha a fermei Băneasa), împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (SC Log Trans). După aportarea dreptului de folosință, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate”, explicau procurorii în rechizitoriu.

„Practic, în urma tuturor acestor activități, Universitatea de Științe Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotrivă, a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare, inițial. Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A. și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru", au mai detaliat procurorii.