Fosta președinte a Autorității Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, este acuzată de trafic de influență și de spălare de bani. DNA susține că a cerut și primit bani și un imobil în București de la o firmă cu care AEP avea contracte.

Procurorii anticorupție din Ploiești au trimis-o în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Ana-Maria Pătru, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), pe care o acuză de trafic de influență și spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada aprilie - iunie 2008, Ana-Maria Pătru a pretins, iar în 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în București.

„În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat. În 2009, Pătru a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlată de Ana-Maria Pătru prin soțul ei”, susțin procurorii.

DNA mai notează că, în 2011, tot în calitate de vicepreședinte al AEP, aceasta a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți contravaloarea unui autovehicul de lux din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii încheiate de firmă cu AEP. De asemenea, ea a promis, conform sursei citate, că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

„În 2011, în aceeași calitate, Pătru a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenție”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii au constatat că Pătru a achiziționat un autovehicul de lux, iar pentru a ascunde adevăratul proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat cu banii proveniți din trafic de influență, aceasta l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane.

Procurorii au pus sechestrul asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând Anei-Maria Pătru, până la concurența sumei de 275.000 euro.