Curtea de Apel București a închis definitiv un dosar în care foști șefi ai Loteriei Române au fost acuzați că au primit mită de la un dealer auto constând în bani, trei mașini de lux și 182 de autovehicule second hand.

Judecătorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a punerii în aplicare a unor decizii ale Curții Constituționale și Instanței supreme privind prescrierea faptelor, în condițiile în care infracțiunile au fost comise în anul 2010, transmite Agerpres.

În schimb, judecătorii au dispus confiscarea a peste 2,6 milioane lei (peste 500.000 euro), reprezentând sume de bani și contravaloarea unor mașini primite de la o firmă de doi șefi șpăgari ai Loteriei.

Este vorba de Remus Leonard Lăzăreanu, fost director executiv al Loteriei, de la care au fost confiscate sumele de 250.000 lei și 16.000 lei, și Ovidiu Rîpanu (fost șef Serviciu Achiziții), care trebuie să achite sumele de 831.061 lei, 25.347 lei, 1.179.029 lei ( reprezentând 182 de autovehicule second hand), 160.683 lei (contravaloarea unui Cadillac) și 139.365 lei (contravaloarea unui Hummer),În acest dosar au mai fost judecați Nicolae Virgil Sorescu (administratorul unui dealer auto) și Constantin Brăduț Răducanu (administrator de firmă), care au scăpat de asemenea de acuzații prin prescrierea faptelor, și Gheorghe Benea, fost director general al Loteriei, care a decedat în ianuarie 2021, având o formă severă de Covid.

Potrivit DNA, la data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unui dealer auto, administrat de Nicolae Virgil Sorescu, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva firmă.

În acest sens, au fost preluate de la Nicolae Virgil Sorescu specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate - date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Mai mult, din analiza documentației existente la dosar a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul.

În aceste condiții, până la sfârșitul anului 2010, Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498 lei.

Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea companiei au primit sume de bani și bunuri.

Astfel, în cursul lunii februarie 2010, Ovidiu Rîpanu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei și în calitate de membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu Remus Leonard Lăzăreanu, Cornelia Olaru (referent în cadrul Loteriei) și Gheorghe Benea, a pretins suma de 1,5 milioane lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW, precum și 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

Din aceste foloase, Ovidiu Rîpanu a primit suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie - septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Nicolae Sorescu în contul unei firme aparținând lui Rîpanu); două autovehicule noi - marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și marca Hummer în valoare de 139.365 lei; autovehicule second hand în valoare de 1.179.029 lei, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011.

Dintre cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, un autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei.

De asemenea, Cornelia Olaru, referent în cadrul Loteriei și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație.

DNA mai arată că Remus Lăzăreanu a primit de la Nicolae Sorescu suma de 250.000 lei.

De asemenea, Constantin Brăduț Răducanu, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (care a vândut Loteriei 51 de autoturisme, prin intermediul firmei lui Sorescu), a remis inculpaților Ovidiu Rîpanu și Remus Lăzăreanu suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la Lăzăreanu, iar diferența de 25.347 lei a rămas în contul unei societăți controlate de Rîpanu.

Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, Rîpanu a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestări de servicii fictive, folosindu-se de două firme pe care le controla.

În acest sens, Rîpanu, în înțelegere cu Sorescu, a inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu Loteria o "datorie" fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la Loterie (în baza contractului de buy-back), societatea - dealer auto a emis către una dintre firmele controlate de Rîpanu 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la CNLR în sistem buy-back) în valoare de 1.212.935 lei.

Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu nu a achitat decât suma de 33.905 lei.

"Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealer-ului auto. În cursul lunii aprilie 2010, în același sens, inculpatul Răducanu Constantin Brăduț a determinat două persoane din cadrul firmei pe care o administra să primească și să avizeze plata sumei de 41.347 lei către una dintre societățile controlate de Rîpanu Ovidiu drept contravaloarea unor servicii care în realitate nu s-au realizat", mai spun procurorii.