Tribunalul Vaslui a decis luni plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD, Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui, transmite Agerpres.

"În temeiul art. 242 raportat la art. 218, 220 Cod procedură penală, înlocuiește măsura arestului preventiv dispus prin Încheierea 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunțată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (...) cu măsura arestului la domiciliu. În baza art. 221 alin. (1) Cod procedură penală, impune inculpatului obligația de a nu părăsi imobilul din sat Zăpodeni, com. Zăpodeni, jud.

Vaslui, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza", se arată în decizia instanței.

Dumitru Buzatu are obligația de a se prezenta în fața judecătorului de cameră preliminară ori de câte ori este chemat și să nu ia legătura cu expertul Radu Judele precum și cu o serie de martori.

În cursul săptămânii trecute, avocatul Kristian Winzer, care îl reprezintă pe fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că acesta a fost prezent pe data de 9 aprilie la DNA Iași ca martor denunțător într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție.

Apărătorul lui Buzatu a subliniat că denunțul clientului său nu vizează pretinse infracțiuni de corupție sau asimilate faptelor de corupție din Consiliul Județean Vaslui, din anumite instituții aflate în subordinea acestuia sau din cadrul organizației județene sau centrale a PSD, așa cum s-a prezentat în spațiul public, ci doar o infracțiune împotriva intereselor financiare ale UE, săvârșită exclusiv de către o entitate privată și de către reprezentanții în drept și în fapt ai acesteia.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie 2023, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluția. Ulterior, magistrații Curții de Apel Iași au respins contestația depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obțină un contract. Banii au fost găsiți de anchetatori în portbagajul mașinii acestuia, după ce fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu. Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.