Curtea de Apel Iași a dispus vineri arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Corneliu Onilă.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au dispus începerea urmăririi penale față de fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, și a fostului călugăr arhimandrit, Sebastian Cristi Jitaru.

Fostul episcop de Huși e cercetat pentru ”agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei” și pentru viol în formă continuată.

Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huși, este cercetat pentru trei infracțiuni distincte de ”viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor”, ”șantaj în formă continuată”, și ”agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei”.

Călugărul Jitaru ((între timp caterisit, adică destituit din slujirea clericală) este, în prezent, închis după ce a fost condamnat definitiv pentru că îl șantaja pe Onilă, folosindu-se de filmări compromițătoare spre a obține funcția de episcop vicar la Huși. Jitaru voia să aibă și el locul său pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Onilă însuși.

Jitaru îl șantaja pe episcop exact cu faptele de agresiune sexuală asupra elevilor de la seminarul din Huși, însă procurorii DNA Iași care au instrumentat dosarul de șantaj l-au „decapat” pe Onilă din murdara poveste a abuzurilor și violurilor, el rămânând, până astăzi, formal, doar o victimă, relatează ”Să fie lumină”.

Deși și-a pierdut funcția pe fondul scandalului de șantaj izbucnit în vara anului 2017, Onilă și-a păstrat totuși statutul de episcop retras, refugiindu-se la canon la Văratec, în județul Neamț, unde măicuțele erau datoare să i se adreseze conform demnității arhierești, cu preasfințite.

Dosarul penal în care fostul episcop BOR Cornel Onilă și călugărul caterisit Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru infracțiuni sexuale a fost deschis de Parchetul Curții de Apel Iași urmare a investigațiilor publicate în ultimul an de site-ul de investigații ”Să fie lumină”.

Poziția Sfântului Sinod în cazul fostului episcop de Huși:

”Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”.

Vlad Stoicescu, unul dintre coordonatorii proiectului ”Să fie lumină”, contrazice pe Facebook reacția BOR.

 

"Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017. (...) Cazul său a fost preluat...

Gepostet von Vlad Stoicescu am Freitag, 22. Mai 2020