Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru este vizat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar de luare de mită, au precizat, informa, joi dimineață, Agerpres.

UPDATE

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Tătaru Nelu, medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși (jud. Vaslui) și deputat în Parlamentul României, acesta dobândind calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se mai efectuează urmărirea penală și privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019." 

+++

La ieșirea de la audieri, Nelu Tătaru s-a declarat nevinovat și a spus că nu a condiționat niciodată actul medical de foloase materiale. 

Despre faptul că PNL a decis deja să-l demită din funcția de președinte al organizației din Vaslui și de la șefia Comisiei de Sănătate, el a spus că nu e nicio problemă, pentru că este nevinovat.

Avocata lui a declarat că procurorii nu le-au prezentat probe și că a cerut să vadă imaginile care ar fi la dosar.

"Nu e o acuzație de mită de 100 de ori de la 100 de persoane, se vorbește de persoane nespecificate și despre sume care nu sunt specificate. Acuzațiile sunt luare de mită în formă continuată.", a spus avocata.

+++

"La propunerea mea, domnul Nelu Tătaru a fost eliberat din funcția de președinte de filială și la nivelul grupului se vor lua măsuri pentru a vacanta poziția de președinte al Comisiei de sănătate (din Camera Deputaților - n.r.). Va asigura interimatul domnul Varujan Vosganian", a spus Ciucă la finalul ședinței BNP.

El a spus și că Nelu Tătaru "nu are cum să mai rămână candidat" la alegerile parlamentare.

După ce un jurnalist i-a spus că, în cazul baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, "execuția" la nivelul partidului nu a fost așa de rapidă ca în cazul lui Nelu Tătaru, șeful PNL a răspuns: "Nu aveam Birou Politic Național în acea zi".

+++

Președintele interimar al PNL Timiș, Vasile Blaga, a declarat, răspunzând unei întrebări, că Nelu Tătaru ar trebui să se retragă de pe lista de candidați la parlamentare: "Părerea mea că da. Oricine în astfel de situație. Eu mai țin minte de un domn de pe la Teleorman, să nu greșesc, de la noi, care este trimis în judecată de vreo patru-cinci ani și acum, că nu este pe listă, dintr-o dată i-a venit mintea la cap și sprijină un alt candidat la Președinție. Lucrurile acestea le vedeți și dumneavoastră. Din moment ce ai astfel de probleme, trebuie să te retragi".

+++

Președintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, a declarat joi, înaintea ședinței Biroului Politic Național, că o decizie se va lua la întrunire, iar PNL "va respecta statutul și se vor lua măsuri în consecință".

Întrebat dacă îi va recomanda lui Nelu Tătaru să se retragă, el a răspuns: "Vom lua măsuri în BPN, acum".

+++

Potrivit surselor citate, ar fi vorba despre peste 100 de acte materiale.

Sursele menționate au arătat că fostul ministru urmează să fie audiat DNA Iași, unde a și ajuns alături de procurori.

La perchezițiile efectuate la sediul DNA Iași ar fi fost găsite și înregistrări video care îl prezintă pe Tătaru în timp ce ar lua mită, spun surse citate de G4Media

Procurorii caută probe la Spitalul "Dimitrie Castroian" din Huși, acolo unde Nelu Tătaru este medic chirurg.

Nelu Tătaru, ministrul PNL al Sănătății în perioada pandemiei, conduce organizația județeană din Vaslui, iar acum este pus din nou cap de listă la Camera Deputaților pentru alegerile parlamentare.

În urmă cu câteva zile, același Tătaru posta pe pagina lui de Facebook: <Nelu, tu pentru ce muncești atât la spital?>, mă întreabă o cunoștință. <Pentru pacienți>, îi răspund. <Cum, nu pentru bani?>, mă întreabă. <NU>, i-am raspuns. În multe domenii de activitate, mulți oameni muncesc doar pentru partea financiară sau recunoaștere. Alții, la fel de mulți, muncesc pentru că le place ceea ce fac. Unii, nu știu câți, merg la muncă pentru că le place să răspundă la provocări, unele chiar riscante. Eu fac tot ce îmi stă în putință pentru viața și sănătatea pacienților mei! Aceasta este misiunea mea! Așadar, cei care aveți bucuria de a face în fiecare zi câte ceva bun vă spun că vă admir pentru ceea ce faceți”.

Ulterior, Tătaru a șters postarea.

+++

Averea lui Tătaru

Potrivit ultimei declarații de avere de pe site-ul Camerei Deputaților, Nelu Tătaru deține împreună cu soția sa un apartament de 97 m2 în București și unul de 82 m2 în Iași, are depozite bancare în lei și euro de peste un milion de lei.

Tot el a împrumutat firma soției, Crataegus Farma, care deține o farmacie în Huși, cu 150.000 de lei.

Nelu Tătaru mai are un credit bancar de 578.000 de lei, scadent în 2025. Ca deputat a câștigat peste 141.000 de lei, unde se adaugă peste 18.000 de lei salariul de chirurg, iar soția a adunat din farmacie aproape 73.000 de lei.

El este și parlamentar, astfel că se bucură de imunitate și nu poate fi reținut. Pentru ca acțiunile procurorilor să poată merge mai departe, va fi nevoie de un vot din partea colegilor lui pentru ridicarea imunității.

Reamintim că pe 26 aprilie 2024, cea care a condus Ministerul Sănătății înaintea lui Tătaru,  social-democrata Sorina Pintea, a fost condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare tot pentru luare de mită. Sentința în cazul ei nu este definitivă.