Fostul ministru al Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, a fost citat pentru miercuri la DIICOT, unde i se comunica faptul că este suspect în dosarul ștergerii datoriilor Rompetrol. Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea au ajuns și ei la DIICOT.

Dan Ioan Popescu este acuzat  că a promovat o ordonanță de urgență prin care au fost șterse datorii ale grupului Rompetrol în valoare de 603 milioane de dolari, care ar fi fost convertite în obligațiuni.

UPDATE Dan Ioan Popescu a vorbit despre dosarul său imediat după ce a ieșit din birourile procurorilor și a anunțat că i s-a pus sechestru pe bunuri și conturi.

„Am fost încunoștințat că a început această urmărire penală. Este un dosar mamut, am înțeles și eu, de vreo 3.000 de volume. Asta înseamnă peste un milion de pagini. Îl voi consulta și după aceea voi da declarații”, a comentat Dan Ioan Popescu.

„Remarc însă corectitudinea procurorului de caz, care mi-a permis să studiez dosarul. Dosarul este mult mai amplu, am înțeles acum. Eu am fost implicat în această situație prin decizia politică dintr-o ședință de guvern. Din acea ședință de guvern a rezultat o ordonanță de urgență ce a fost aprobată de Parlament, promulgată legea, aprobată de Fondul Monetar, Banca Mondială, Comisia Europeană”, a mai spus Dan Ioan Popescu.

UPDATE: Și fostul ministru al finanțelor Sebastian Vlădescu s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde procurorii îl vor anunța că a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II.

Imediat după Vlădescu a ajuns la DIICOT și fostul ministru Gheorghe Pogea, pus și el sub urmărire în acest dosar.

Cu câteva zile în urmă, și fostul ministru Mihai Tănăsescu a fost chemat la DIICOT pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect în acest dosar ce numără sute de volume.

Fostul ministru este cercetat alături de alți foști miniștri, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, după ce președintele României a aprobat cererea procurorilor anti-mafia de încuviințare a urmăririi penale împotriva lor.

Mihai Tănăsescu, fostul ministru al Finanțelor, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor și Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanțelor, sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Conform procurorilor, „în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanțelor Publice,   Mihai Tănăsescu și ministrul economiei și comerțului, Dan Ioan Popescu, și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Dinu Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioiu, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice”.

Procurorii notează că, pe 24 octombrie 2003, în ședința de guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispozițiilor legale.

„În acest sens, de menționat faptul că nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiției la data de 27.10.2003, conținutul acesteia fiind însă diferit de conținutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ. Totodată, în ceea ce îl privește pe Dan Ioan Popescu, acesta a continuat să sprijine grupul infracțional organizat inițiat de către Dinu Patriciu și după încetarea calității de ministru, depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03 în favoarea Rompetrol Group, declarație în care a făcut afirmații neadevărate”, susțin procurorii.

DIICOT mai spune că Sebastian Vlădescu, în calitate de ministru Finanțelor Publice, precum și Gheorghe Pogea, tot în calitate de ministru Finanțelor Publice, dar în perioade diferite, „cu rea credință, nu au respectat dispozițiile art. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificată prin Legea 89/2005 potrivit cărora în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligațiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidență a Valorilor Mobiliare pentru tranzacționarea acestora pe piețele reglementate”.

Mai mult, ei ar fi blocat adoptarea hotărârii de guvern care să permită vânzarea obligațiunilor pe Bursa de Valori București, iar statul român să-și recupereze creanțele.

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia până la concurența sumei de trei miliarde de lei, reprezentând prejudiciul din dosar.