Gabriel Berca a primit o reducere de pedeapsă la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce în primă instanță a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Și fostul deputat Mihai Banu a fost condamnat la închisoare cu executare.

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Inițial, Gabriel Berca a fost condamnat în mai 2016 de Curtea de Apel Bacău la trei ani de închisoare, pedeapsă scăzută la doi ani prin decizia Instanței supreme.

Și fostul deputat Mihai Banu a primit trei ani și jumătate închisoare cu executare, tot pentru trafic de influență, fiind judecat în același dosar.

Fiul deputatului, Mihai Banu, a rămas cu pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență.

Instanța supremă a menținut dispozițiile sentinței pe latură civilă date de Curtea de Apel Bacău, respectiv confiscarea a câte 92.500 de euro de la Gabriel Berca și Mihai Banu, iar de la Lucian Banu a sumei de 150.000 de lei.

Procurorii anticorupție susțin că „în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins și primit, atât pentru sine cât și pentru partidul din care făcea parte (PDL, n.r.), de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator în Parlamentul României și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău".

Anchetatorii notează în actul de acuzare că suma de bani respectivă era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri într-un contract cu o instituție a statului.

„În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Banu Mihai, a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la același om de afaceri, suma de 220.000 euro, atât pentru sine, cât și pentru inculpatul Berca Gabriel și pentru partidul din care făceau parte", mai spun procurorii.

Din cei 220.000 euro, 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri denunțător, sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. „Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 mp, situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Bacău. Gabriel Berca, fost prefect al județului Bacău, fost consilier prezidențial, dar și ministru de Interne din partea PDL, a fost arestat în cursul lunii iulie, acesta aflându-se în arest și în momentul trimiterii sale în judecată.