Fostul ministru al Comunicațiilor a fost chemat de procurori pentru a i se prezenta oficial acuzațiile ce i se aduc într-un dosar legat de licențele Microsoft. Vreme este urmărit penal după ce Iohannis a dat aviz procurorilor pentru anchetarea lui.

DNA l-a citat pe Valerian Vreme pentru a-i spune oficial că este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Valerian Vreme, pentru abuz în serviciu, după ce acesta ar fi încălcat legea privind achizițiile publice.

Concret, procurorii anticorupție susțin că, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, în care ocupa funcția de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Valerian Vreme a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli, încălcând dispozițiile legale privind achizițiile publice, dat fiind faptul că "acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent".

DNA spune că acest contract a adus un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.793,99 euro și a adus un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a avizat cererea procurorilor de urmărire penală a fostului ministru.