Valerian Vreme este acuzat de abuz în serviciu într-un dosar legat de licențe Microsoft achiziționate de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informaţiei, care ar fi fost prejudiciat cu peste 11 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2010-februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli.

DNA susține că Acordul-cadru semnat cu firma D.Con-Net, lider al unei asocieri de firme, nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. „De menționat este faptul că D.Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro. Ulterior, în același context, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 Euro”, se arată într-un comunicat transmis de procurorii anti-corupție.

Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpatului, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, arată DNA.