Este prima sentință dată în dosarul în care Nichita este acuzat de luare de mită pentru acordarea unui contract grupului de firme UTI, deținută de Tiberiu Urdăreanu.

Judecătorii de la Tribunalul București au dispus și confiscarea de la Gheorghe Nichita a sumelor pe care procurorii le indică drept mită. 

Omul de afaceri Tuberiu Urdăreanu a fost condamnat la 8 luni cu suspendare pentru dare de mită.

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzația de luare de mită. Și șefii grupului de firme UTI, președintele Tiberiu Urdăreanu și vicepreședintele Mihail Tănăsescu, vor fi judecați pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită, iar omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, director la Information Business Consulting SRL Iași, va fi judecat pentru dare de mită.

Conform procurorilor anticorupție, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita ar fi pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI - IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

„Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, arată procurorii.

Concret, se mai arată în actul de acuzare, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare pentru Gheorghe Nichita la Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, dar și reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București.