Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată pentru autorizarea abuzivă a clubului Colectiv, club în care și-au pierdut viața 64 de persoane în urma incendiului devastator izbucnit pe 30 octombrie 2015. Și două subalterne vor fi judecate.

Procurorii anticorupție au finalizat dosarul fostului primar al Sectorului 4 privind autorizarea clubului Colectiv, pe care l-au trimis în judecată pentrudouă infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București.

Alături de el vor sta în boxa acuzaților și Aurelia Iofciuc, șef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dar și Luminița Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4  și Sandra Ramona Moșoc, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că infracțiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.

„Aceasta, în condițiile în care, la Sectorul 4 al municipiului București, primarul și funcționarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competența de a emite acorduri și autorizații de funcționare pentru societățile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante”, explică procurorii.

Concret, Cristian Popescu Piedone, a încălcat o hotărâre a Guvernului României și legea privind apărarea împotriva incendiilor, la data de 14 ianuarie 2015 a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Procurorii susțin că Aurelia Iofciu, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Luminița Ganea, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat.

Autorizarea funcționării clubului SC Colectiv Club SRL a determinat un folos necuvenit pentru SC COLECTIV CLUB S.R.L. în cuantum de 62.298 lei, dar a determinat și punerea permanent în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta SC Colectiv Club SRL în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcționării acestui club.

„Omisiunea verificării, de către inculpați a îndeplinirii cerințelor de securitate la incendiu, prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile tehnice, operative care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările din data de 30 octombrie 2015, în condițiile izbucnirii incendiului în club„, mai arată procurorii în rechizitoriu.

În același rechizitoriu se arată fostul primar cristian Popescu Piedone și celelalte două angajate ale Primăriei au emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru o altă societate comercială, pentru desfășurarea activităților de alimentație publică, deși restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

În acest dosar, nu mai puțin de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civilă, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vătămări (răni, arsuri etc) în urma incendiului din club, iar 63 sunt moștenitori/succesori ai celor decedați.

„Sumele cu care aceștia s-au constituit părți civile variază între 30.000 euro și 2.000.000 euro. În vederea recuperării prejudiciului, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia și Moțoc Sandra Ramona a fost instituit sechestru asigurător”, precizează procurorii anticorupție.

Piedone a vrut din nou la Primărie, instanțele l-au oprit

Cristian Popescu Piedone a demisionat după tragedia petrecută în clubul Colectiv, dar în luna aprilie a acestui an și-a depus din nou candidatura pentru funcția de primar al Sectorului 4.

Instanțele de judecată i-au respins candidatura, în urma contestațiilor depuse de victime, rude ale victimelor din clubul Colectiv și a avocatului Piperea.