Sentința judecătorilor vine în dosarul prejudiciului de peste 84 de milioane de euro de la ANRP. Decizia nu este definitivă.

Atât Horia Georgescu, cât și DNA au posibilitatea de a contesta decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București.

Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate a fost trimis în judecată pe 9 aprilie de DNA, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

Împreuună cu Georgescu, au fost trimiși în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, fost vicepreședinte al ANRP (9 ani și 4 luni de închisoare) și deputatul Marko Attila-Gabor (5 ani de închisoare), fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relații interetnice.

De asemenea, au fost deferite justiției alte nouă persoane care, la data faptelor, fie făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, fie aveau calitatea de experți evaluatori autorizați: Ingrid Zaarour, președinte al ANRP (2 ani și șase luni), Mihnea-Remus Iuoraș (4 ani și șase luni) și Ingrid Popa-Mocanu (4 ani de închisoare), vicepreședinți ANRP, Remus Baciu, vicepreședinte ANRP (6 ani și 4 luni de închisoare), Cătălin Canagiu, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice (4 ani de închisoare), Gheorghe Vișoiu (amendă administrativă), angajat ANRP, Florin Hanu, evaluator autorizat (5 ani de închisoare), Cornel Drulă (doi ani cu suspendare) și Niculai Nistor (doi ani cu suspendare), ambii evaluatori autorizați ANEVAR.

Potrivit DNA, în ianuarie, Guvernul României - ANRP a sesizat faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei)”, conform DNA.

Procurorii au constatat că, din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare, a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare.