Gheorghe Nicolae, fostul șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, demis săptămâna trecută fără explicații de premier, a fost audiat, luni dimineață, de procurorii DNA.

UPDATE 12:41 Fostul șef al DIPI, Gheorghe Nicolae este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și două infracțiuni de deturnare de fonduri. Alături de el, procurorii anticorupție îl anchetează și pe comisarul șef de poliție Gabriel Pavel, șef al Serviciului Juridic al DIPI, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Și Dănuț Iacob, șef al Diviziei Administrative este cercetat pentru trei infracțiuni de deturnare de fonduri. Adjunctul lui Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, este și el cercetat pentru două infracțiuni de deturnare de fonduri.

Conform procurorilor, în vara anului 2015, Gheorghe Nicolae și Gabriel Pavel, „prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție”, explică procurorii DNA într-un comunicat.

Procurorii spun că prin aceste achiziții făcute cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro.

În perioada 21 august – octombrie 2015, mai spun procurorii anticorupție, Gheorghe Nicolae a schimbat destinația folosinței bunurilor respective.

„În perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative”, detaliază anchetatorii.

În același mod ar fi procedat și Nelu Zărnică și Dănuț Iacob cu suma de 14.353 de lei.

*** Știrea inițială

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că Nicolae este suspect într-un dosar de corupție. 

Săptămâna trecută, în 10 februarie, premierul Dacian Cioloș l-a demis pe Gheorghe Nicolae, împreună cu unul dintre adjuncții săi, Rareș Văduva.

A doua zi, prezent la bilanțul Jandarmeriei Române, ministrul de Interne Petre Tobă a declarat că el a fost cel care a cerut această măsură.

"Am cerut acest lucru pentru că doresc o conducere nouă, un suflu nou, doresc ca și DGIPI să contribuie mult mai mult la realizarea obiectivelor prioritare ale Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Tobă, la reuniunea de bilanț a Jandarmeriei Române.