Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre și fost deputat PSD, a fost condamnat definitiv marți de ÎCCJ la 3 ani închisoare cu executare într-un dosar de corupție legat de construirea de locuințe sociale în campusul "Henri Coandă" din Constanța.

UPDATE

Alexandru Mazăre s-a predat ulterior la sediul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale.

"Astăzi, având în vedere sentința definitivă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, un bărbat de 50 de ani, din județul Constanța, s-a prezentat la sediul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale. După îndeplinirea formalităților necesare, acesta a fost condus la penitenciar în vederea încarcerării", a transmis Poliția Capitalei printr-un comunicat de presă.

****

Polițiștii nu l-au găsit acasă, astfel că a fost emis un mandat de urmărire pe numele lui.

****

Inițial, la instanța de fond, Alexandru Mazăre fusese achitat pentru complicitate la luare de mită, având de plătit doar o amendă penală de 5.000 lei pentru fals în declarațiile de avere, însă un complet de cinci judecători de la ICCJ a admis apelul DNA și a decis ca fostul parlamentar să primească trei ani de închisoare cu executare, fiind menținută și amenda penală, informează Agerpres.

De asemenea, magistrații au dispus confiscarea de la Alexandru Mazăre a sumei de 80.000 de euro, primiți ca mită, el având de plătit și cheltuieli judiciare de 10.000 lei.

În același dosar, judecătorii au decis încetarea procesului penal împotriva lui Radu Mazăre și omului de afaceri Morgenstern Avraham.

Radu Mazăre se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare de nouă ani de închisoare primită într-un alt dosar.

Acuzațiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuințe modulare grupate în campusul social "Henri Coandă", lansat în anul 2011 și aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța.

"Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", susținea DNA.

Potrivit procurorilor, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți offshore deschise la bănci din străinătate, afirmă anchetatorii.

"În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)", mai spun procurorii.

În declarațiile de avere din perioada 2011 - 2012, frații Mazăre nu au menționat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri, potrivit DNA.