Procurorii de la DNA Suceava au descoperit un caz de fraudare a fonduri europene la Bacău, într-un proiect privind energia eoliană. Suspecții au fost dați de gol și de unele discuții purtate pe internet.

Procurorii DNA Suceava fac percheziții, marți, la sediile a două firme din județul Bacău, cu activitate în domeniul energiei eoliene, într-un caz ce vizează suspiciuni privind fraudarea de fonduri europene.Prejudiciul este estimat, deocamdată, la două milioane de euro.

Surse judiciare susțin că firma Aida SRL Gălănești a achiziționat și montat cinci turbine eoliene în cadrul implementării proiectului ”Modernizare fabrică procesare lapte, comuna Gălănești, județul Suceava”, circuitul bunurilor și al banilor fiind unul ce a dat naștere la suspiciuni.

”Referitor la achiziția de bunuri (turbine eoline) făcută de SC Aida SRL, menționăm că din verificările efectuate a rezultat că o parte a acestei achiziții (acumulatori solari, cabluri electrice, montaj) s-a realizat de la SC Electro -Metal SRL, la prețul de 43.400 de lei, conform facturii din 29 noiembrie 2011 emisă către SC KokotasNicol SRL. De asemenea, o parte din aceste bunuri, respectiv bateriile pentru instalațiile eoliene, au fost achiziționate de către SC Electro - Metal SRL de la SC Alternative Pure Energy SRL”, au constatat anchetatorii.

Conform acestora, „SC Electro-Metal SRL a livrat către SC Kokotas Nicol SRL echipamente electrice la un preț de 156.000 de lei (59.197 achiziții SC Alternative Pure Energy SRL, 96.915 achiziții SC Electrovolt SRL), fără a încasa însă prețul din revânzarea lor, revânzare care de altfel nici nu a fost materializată prin întocmirea de documente justificative și fără a efectua vreun demers legal pentru recuperarea acestei datorii, fapt ce naște suspiciuni cu privire la realitatea acestor relații comerciale”, mai arată sursele judiciare.

Anchetatorii susțin că firma Alternative Pure Energy SRL a desfășurat relații comerciale direct cu WSC Aida SRL, iar SC Electro-Metal SRL și SC Kokotas Nicol SRL ar fi fost folosite ca societăți comerciale de tip ”paravan”, au precizat sursele judiciare, care au menționat că reprezentanții SC Alternative Pure Energy SRL au afirmat ”pe un forum de specialitate că întreaga lucrare ar fi fost efectuată de aceștia”.

”Procedând la verificarea site-ului www. Alternativepureenergy.ro s-a constatat că această societate comercială are în obiecutul de activitate și comercializarea și montarea de turbine eoliene. Din verificările făcute în evidențele Oficiului Registrului Comerțului a reieșit că SC Alternative Pure Energy SRL are un punct de lucru în Onești, pe strada Redului nr. 4, județul Bacău.