Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justiției a informat-o pe ministra de resort, Alina Gorghiu, că avocații condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO.

UPDATE

Ministerul Justiției a transmis joi seară că CEDO nu s-a pronunțat până acum cu privire la acest caz, însă Curtea de Apel Bari a suspendat predarea lui Arsene. 

+++

Sesizarea a fost făcută pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 și 4 din CEDO).

Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar.

În același timp, condamnatul fugar Ionel Arsene și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a predării și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică.
 
Instanța din Italia va decide joi și cu privire la această solicitare.

Statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene și pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanței din Italia, a transmis Alina Gorghiu.

Curtea de Casație din Italia a decis sâmbătă predarea lui Ionel Arsene autorităților din România.

+++

Pe 10 martie, Curtea de Apel Brașov ș-a condamnat definitiv pe baronul PSD Ionel Arsene la 6 ani și 8 luni de executare.

​Ionel Arsene a fost dat în urmărire generală de Poliția Română, după ce a fost căutat de polițiști pentru punerea în executare a mandatului, însă nu a fost găsit.

În primă instanță, în aprilie anul trecut, Arsene a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare de către Tribunalul Bacău.

El a făcut apel, iar acesta s-a judecat la Curtea de Apel din Brașov.

Ionel Arsene, care este șeful CJ Neamț, a fost condamnat pentru trafic de influență, după ce a fost trimis în judecată de DNA în 2018 fiind acuzat că în 2013, în calitate de deputat și președinte al organizației PSD Neamț, a primit de la o persoană (martor în cauza) suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.

Procurorii anticorupție susțin că banii remisi de martor într-un restaurant din București ar fi să ajungă la persoanele respective prin intermediari.