Proiectul de lege privind finanțarea ONG-urilor, inițiat de Liviu Pleșoianu, deputat PSD, a fost adoptat tacit de Senat și urmează procedura legislativă. Un document obținut de G4Media.ro arată concluziile Comisiei de la Veneția: îngrijorări majore.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanțe i Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații. În 14.12.2017 a primit aviz de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale. Este înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere. Nu s-a aprobat procedura urgenței.

Deputatul Pleșoianu dorește introducerea unei proceduri prin care ONG-urile ar fi obligate să publice semestrial în Monitorul Oficial, partea a IV-a, declarația de venituri și cheltuieli, cu evidențierea distinctă a persoanelor și activităților care generează veniturile asociației sau fundației, precum și a valorii fiecărui venit în parte.

Până la 31 iulie ar urma să publice pentru primul semestru, și până la 31 ianuarie anul următor, pentru al II-lea trimestru.

Măsuri coercitive: suspendarea aociației sau fundației în cazul în care nu respectă termenul. Încetarea activității, dacă termenul este depășit cu 30 de zile.

G4Media.ro publică integral raportul Comisiei de la Veneția cu privire la acest subiect.

Una dintre concluziile raportului: prevederile proiectului "vor avea un efect de intimidare asupra societății civile și intră în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viață privată”.

Alte concluzii ale raportului, potrivit G4Media.ro

  •  democrația, drepturile omului, statul de drept și lupta împotriva corupției trebuie adăugate la lista domeniilor de activitate considerate de interes public.
  • potrivit experților europeni, trebuie introduse garanții procesuale suplimentare în cazul asociațiilor și fundațiilor cărora li se refuză "statutul de utilitate publică”.
  • prevederea care interzice activitățile politice pentru asociații având statut de utilitate publică trebuie limitată la cazurile clare de sprijin politic, cum ar fi strângerea de fonduri explicită în favoarea sau împotriva unui anumit candidat, iar pe de altă parte trebuie să existe prevederi care să nu împiedice asociațiile de utilitate publică să poată susține anumite teme în dezbaterea publică.