ÎCCJ a dispus luni achitarea definitivă a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

Pe 18 noiembrie 2021, ÎCCJ a decis și achitarea celorlalți inculpați din acest dosar: Gheorghe Nicolae, fost șef al Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI), Gabriel-Nicolae Pavel, comisar-șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI, Nelu Zărnică, chestor principal, fost subsecretar de stat, Marian-Dănuț Iacob, comisar-șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei.

Citește și: Gabriel Oprea, achitat în primă instanță în dosarul privind decesul polițistului Gigină

Decizia nu a fost atunci definitivă, iar DNA și de partea civilă Ministerul Finanțelor au făcut apel.

Dosarul a fost trimis în instanță în mai 2016, iar pe parcursul anilor de judecată jurnaliștii nu au avut acces în sala de judecată, o parte dintre ședințe fiind declarate de magistrați secrete.

Potrivit DNA, pe 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae, la acea vreme șeful DIPI, și Gabriel-Nicolae Pavel, șef al Serviciului Juridic din DIPI, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative", susțin procurorii.