Curtea de Apel București a decis definitiv miercuri achitarea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în legătură cu accidentul rutier din 2015 care a dus la decesul polițistului Bogdan Gigină.

CAB a respins ca nefondat apelul DNA, fiind menținută decizia de achitare aplicată în martie de Tribunalul București, scrie Agerpres.

Tribunalul București a decis achitarea lui Gabriel Oprea pe motiv că "fapta nu există".

DNA l-a trimis în judecată, în mai 2018, pe fostul ministru de Interne și fost vicepremier pentru ucidere din culpă. Alături de el a fost trimiși în judecată firma care efectua lucrările ce au dus la moartea motociclistului de la rutieră și administratorul acesteia.

În seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigină, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulație pe o stradă din municipiul București, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa, precizează procurorii.

Conform DNA, "accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă)".

Potrivit procurorilor, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, Oprea a dispus - cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră - însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

"În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, «drepturi» neprevăzute de cadrul legal, «drepturi» a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și, totodată, a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere", potrivit unui comunicat DNA.