Fostul vicepremier Gabriel Oprea își poate păstra titlul de doctor pentru că Înalta Curte de Casație și Jusiție (ÎCCJ) a anulat miercuri un ordin prin care acesta a fost declarat plagiator și i s-a retras titlul.

În 2016, membrii Consiliului General al CNATDCU au stabilit că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat și au cerut retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier. Gabriel Oprea a scris atunci că va contesta decizia Consiliului.

CNATDCU a luat decizia cu unanimitate de voturi.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea și-a susținut teza de doctorat, intitulată "Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității București, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

În 2016, ministrul Educației de atunci, Mircea Dumitru, i-a retras printr-un ordin titlul de doctor, decizie contestată de Oprea și care acum a fost anulată de ÎCCJ.

"Anulează Ordinul nr.5.121/01.09.2016 al ministrului educației naționale și cercetării științifice, prin care s-a dispus retragerea titlului științific de doctor în drept al recurentului-reclamant, precum și a tuturor actelor juridice și a operațiunilor administrative care au precedat emiterea acestui ordin. Respinge ca rămase fără obiect petitele 1 și 2 ale cererii. Definitivă. Pronunțată astăzi, 13 octombrie 2023, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanțe”, este decizia ÎCCJ, citată de G4Media.

Consiliul Național de Etică a decis, în iulie 2015, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată.