Gelu Diaconu: Nu voi da curs solicitării ministrului Dragu de a-mi da demisia; doresc să fiu demis
Șeful ANAF, Gelu Diaconu, a anunțat, joi, printr-un comunicat de presă, că nu-și va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Anca Dragu. El așteaptă să fie demis, întrucât cineva trebuie să-și asume consecințele la finalizarea "dosarului kafkian".
Gelu
Diaconu a fost citat, miercuri, de DNA în dosarul deputaților
Mădălin Voicu și Nicolae Păun, președintele ANAF având calitatea de suspect
în dosar. La
solicitarea ministrului Finanțelor, Anca Dragu, de a-și da demisia,
președintele Agenției
Naționale de Administrare Fiscală a răspuns printr-un comunicat de
presă în care susține că nu va da curs cererii.
"Doresc să fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-și asume consecințele acestei măsuri”, a precizat Diaconu, care consideră că dosarul în care are calitatea de suspect este unul "kafkian”.
"Singura acuzație care mi se aduce atât mie cât și vicepreședintelui ANAF este aceea cã am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice”, explică șeful ANAF.
Diaconu susține că emiterea acestor circulare, care vizau o "anomalie” din Codul Fiscal, este văzută de procurorul Doru Florin Țuluș ca o tentativă de "a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru niște sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit părinții copiilor și bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acțiunile deținute în urma vestitei cuponiade”.
Șeful ANAF mai susține că solicitarea de remediere a acestei "aberații fiscale” a venit chiar din partea premierului și a ministrului de Finanțe de la acea vreme.
Totodată, Diaconu spune că nu a avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracțional vizat de procurori.
"Astăzi, și în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului și pe care îl vom face public”, se arată în comunicat.
Președintele ANAF acuză faptul că "acțiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei instituții vitale pentru statul român” care trebuie să finalizeze în această perioadă mai multe inițiative, printre care reașezarea portofoliului de administrare în zona contribuabililor mari și mijlocii care aduc peste 72% din colectarea veniturilor și menținerea presiunii pe creșterea conformării fiscale, prin derularea și programarea acțiunilor Direcției Antifraudă.
"Consider că este inacceptabil ca, fie din rea credință, neștiință sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituție de importanța ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ținta de deficit structural și întreaga securitate economică a României”, conchide Gelu Diaconu.
Cioloș: O să rezolvăm astăzi
Întrebat dacă l-a revocat pe șeful ANAF, premierul Dacian Cioloș a declarat că "o să se clarifice astăzi”.
"Am avut o discuție cu dânsul și o să se rezolve astăzi", a spus, joi, Cioloș, la sediul Ministerului Economiei, potrivit Agerpres.
Premierul a adăugat că Diaconu i-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat.
"Mi-a explicat motivele pentru care dânsul consideră că nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a înțeles și dânsul că pentru ANAF e mai bine", a afirmat Dacian Cioloș.
Comentarii