Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 București a dispus urmărirea penală a lui George Copos, suspectat că a plagiat o lucrare științifică în timp ce se afla în închisoare. Pentru această lucrare plagiată, Copos a obținut o reducere a pedepsei.

UPDATE

Fostul internațional Gheorghe Popescu a fost audiat, luni, la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, în calitate de martor în dosarul lui George Copos.  

***

George Copos, în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea de patru ani, a elaborat lucrarea științifică "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova (secolele XIV-XVI)”, pentru care a obținut "acordarea a 30 de zile câștig, zile de care comisia de liberare condiționată întrunită la Penitenciarul București-Jilava a ținut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituții”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București.

Parchetul susține că, odată cu publicarea acestei lucrări, Copos și-a însușit fără drept opera unui alt autor și a prezentat-o conducerii Penitenciarului București-Rahova ca o creație intelectuală proprie.

De asemenea, George Copos a semnat, pe 10 septembrie 2014, un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător că în demersurile întocmirii lucrării științifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare științifică și inovare care interzic plagiatul.

Pe 29 septembrie 2014, Copos a solicitat conducerii Penitenciarului Rahova "acordarea zilelor câștig urmare a publicării lucrării cu caracter științific menționată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiționată să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu și să aprobe astfel cererea și să acorde cele 30 de zile de câștig”.

Un an din patru

George Copos a efectuat doar un an de închisoare din cei patru pe care-i avea de executat, după ce a fost eliberat condiționat din închisoare pe 7 mai 2015, în urma unei decizii definitive a Tribunalului București.

Copos a cerut eliberarea din închisoare, susținând că a câștigat peste 200 de zile în anul în care a fost în detenție, amintind faptul că a scris cinci cărți, una de istorie și patru de turism, a muncit la atelierul de tâmplarie și s-a înscris la toate activitățile Penitenciarului Rahova.

De altfel, Copos a primit în luna ianuarie 2015 aviz favorabil pentru eliberare condiționată din partea Penitenciarului Rahova.

George Copos avea de executat patru ani de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarul Loteria I, respectiv cel al transferurilor din fotbal.

Omul de afaceri a fost condamnat definitiv pe 25 august 2014 la patru ani de închisoare în dosarul Loteria I, în urma unei decizii a Tribunalului București.

De asemenea, el a mai fost condamnat, în martie 2014, în calitate de fost acționar majoritar al FC Rapid, la 3 ani și 8 luni de închisoare, în dosarul transferurilor din fotbal.