Martori sub acoperire şi martori ameninţaţi au dat declaraţii la DNA în care au arătat că firmele din domeniul IT nu aveau nicio şansă să prindă contracte cu statul dacă înainte nu îi dădeau un comision lui Sebastian Ghiţă, scrie Adevărul.

"În perioada 2007 – 2015, Ghiţă Sebastian a solicitat tuturor reprezentanţilor firmelor mari din IT să achite procente de minimum  10% din valoarea contractelor pentru toate proiectele din domeniul IT sau pentru contracte deja extinse, cât şi separat pentru intervenţii la factori politici şi la înalţi funcţionari din ministere, direcţii, structuri din subordinea ministerelor, agenţii, în sensul lansării şi de noi proiecte în domeniul IT. Practic, cine nu cotiza la Ghiţă Sebastian Aurelian nu putea câştiga proiecte în piaţa de IT, iar dacă totuşi le câştiga, atât semnarea contractelor, cât şi plăţile ulterioare aferente contractelor erau blocate până la momentul în care solicitările lui Ghiţă Sebastian erau onorate", a declarat un martor cu identitate protejată, potrivit dezvăluirilor publicate de Adevărul. 

Declaraţia a fost dată în luna februarie, la DNA, în cel mai recent dosar deschis pe numele fostului deputat PSD, Sebastian Ghiţă.

În acest dosar care acum se află la Tribunalul Prahova, procurorii DNA cer emiterea celui de-al doilea mandat de arestare preventivă pe numele fostului parlamentar. Acuzaţiile: trafic de influenţă, spălare a banilor, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Martorii au declarat la DNA că Sebastian Ghiţă se lăuda că îşi poate exercita influenţa asupra factorilor decizionali şi a unor funcţionari publici din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, sau de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la Agenţia Naţională de Cadastru, din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, sau din diverse Consilii Judeţene cum ar fi cel din Tulcea sau din Braşov. 

La aceştia ar fi ajuns prin intervenţii la oamenii politici cu greutate ai perioadei. Concret, martorii le-au povestit procurorilor că Ghiţă intervenea la diverse instituţii ale statului cu ajutorul fostului premier al României Victor Ponta, sau al foştilor miniştri Valeriu Tabără (Ministerul Agriculturii), Zsolt Nagy şi Valerian Vreme (Comunicaţii şi Societăţi Informaţionale), Eugen Nicolaescu (Sănătate), dar şi pe lângă alţi înalţi funcţionari, directori din CNAS, sau din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit Adevărul, un martor sub acoperire, care activează în piaţa contractelor IT,  a dat un exemplu concret şi a adus ca dovezi mai multe documente financiare. Este vorba de o licitaţie organizată de CNAS, privind proiectul "Cardul de Sănătate".

Martorul a  explicat că licitaţia a fost câştigată, în aprilie 2012, de firmele HP şi Novensis, iar Siveco România era subcontractor. 

"Domnul Victor Ponta devine prim-ministru în mai 2012, iar domnul Ghiţă susţine că SC Siveco România SA nu va mai avea nicio problemă dacă va plăti sumele pe care le solicită de data aceasta, deci Ghiţă Sebastian vine din nou la SC Siveco România SA şi pretinde un alt milion de euro, insistând de data aceasta pe rapiditatea plăţii", povesteşte martorul. 

Acesta a explicat că o parte din bani a fost achitată, şi ar fi fost folosită în campania electorală: "Din câte cunosc, aceşti bani îi erau necesari pentru alegerile din acel an şi anume pentru susţinerea campaniei PSD. Din această sumă, îmi amintesc că a fost achitată suma de 450.000 euro pe care, din ce-am auzit, a spus că o va folosi pentru susţinerea campaniei lui Victor Ponta (pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014)", a mai povestit martorul sub acoperire. (Detalii, pe Adevărul.ro)